Hemşirelerin işyerinde yalnızlık düzeyi ile yaşam doyumu ve örgütsel güven ilişkisi
Relationship between the level of loneliness at the workplace of nurses and their life satisfaction and organizational trust
- Tez No: 557419
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İşyerinde yalnızlık, örgütsel güven, yaşam doyumu, hemşire, Loneliness at work, organizational trust, life satisfaction, nurse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ürkmez, M. (2018). Hemşirelerin İşyerinde Yalnızlık Düzeyi ile Yaşam Doyumu ve Örgütsel Güven İlişkisi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Hemşirelikte Yönetim ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Araştırma, hemşirelerin işyerindeki yalnızlık düzeylerini belirleyerek, etkileyen kişisel-mesleki etmenler ile yaşam doyumu ve örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişkinin gösterilmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini, İstanbul ilinde bulunan beş hastanede çalışan tüm hemşireler oluşturmakta olup, kota örneklem yöntemiyle her hastane grubundan 200 hemşire olmak üzere toplam 600 hemşire örneklemi oluşturmuştur. Gönüllü katılımda bulunan 548 hemşirenin katılımı sağlanmıştır. Veri toplamada hemşirelerin kişisel ve mesleki özelliklerini tanımlamaya yönelik 14 sorudan oluşan soru formu ile İş Yaşamında Yalnızlık Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Örgütsel Güven Ölçeği kullanılmıştır. Veriler sayı, yüzdelik, ortalama, Skewness, Kurtosis değerleri, Kolmogorov-Smirnow, t testi, tek yönlü varyans, Tukey HSD, Pearson korelasyon, çoklu regresyon, güç analizi testleri ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; hemşirelerin iş yaşamında yalnızlıklarının toplam (x̄=34.14±10.19) ve duygusal yoksunluk alt boyutunda orta, sosyal arkadaşlık boyutunda ortanın üzerinde değerler aldığı, yaşam doyumunun orta düzeyde olduğu (x̄=18.32±6.65) ve örgütsel güven ölçeği toplamında (x̄=4.26±.88), iş arkadaşlarına ve üstüne güven alt boyutlarında ortanın üzerinde değerler aldıkları saptanmıştır. İş yaşamında yalnızlık ölçeği toplam ve alt boyutları puan ortalamaları ile bağımsız değişkenler arasında yapılan karşılaştırmalarda; anlamlı fark yaratan birçok bağımsız değişken olduğu belirtilmiş olup bu veriler çoklu regresyon ileri analizi ile değerlendirildiğinde, iş yaşamında yalnızlık ölçeği toplamda iş arkadaşlarına güven, üstüne güven, hastane dışı sosyal etkinliklere katılma, kurumda çalışma süresi bağımsız değişkenlerin etkili olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda, hemşirelerin işyeri yalnızlık düzeyi ile yaşam doyumu ve örgütsel güven düzeylerinin orta değerde olduğu, işyeri yalnızlığının da iş arkadaşları ve yöneticiye güven ile sosyal etkinliklere katılma durumu ve kurumsal deneyim etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Urkmez, M. (2018). Relationship Between The Level of Loneliness at the Workplace of Nurses and Their Life Satisfaction and Organizational Trust. İstanbul University-Cerrahpasa, Institute of Graduate Studies, Nursing Management Department, Master's Thesis. İstanbul. This research was carried out in a descriptive and relationship seeking design by determining the level of the loneliness of nurses at a workplace for the purpose of demonstrating the relationship between the personal-professional factors and levels of life satisfaction and organizational trust. Research universe consisted of all nurses working in five hospitals in Istanbul, 600 nurses in total formed nurse samples (200 nurses from each hospital group) by quota sampling method. 548 nurses volunteered for participation. A question form consisting of 14 questions targeting to describe nurses' personal and organizational characteristics and Loneliness at Work Scale and Satisfaction With Life Scale and Organizational Trust Scale was used in the collection data process.“ ”The data was analyzed by number, percentage, mean, Skewness, Kurtosis values, Kolmogorov-Smirnow test, one-way variance, Tukey HSD, Pearson correlation, multiple regression, and power analysis tests.“When the findings of the study were examined; in the work life, the loneliness of the nurses in the total (x̄=34.14 ± 10.19) and emotional deprivation sub-dimension was medium, the values of the social friendship were higher than the middle, the life satisfaction was moderate (x̄=18.32 ± 6.65) and in the total of organizational trust scale (x̄=4.26 ± .88), it was determined that they received values over the middle of the colleagues and on the sub-dimensions of trust.”In the comparison between the total and subscales scores and independent variables, it is stated that there are many independent variables that make a significant difference in work life, and when this data is evaluated with multiple regression forward analysis, the scale of work-life loneliness total confidence in colleagues, confidence in colleagues, participation in social activities with colleagues outside the hospital, and the duration of work in the institution were determined to be effective."As a result of the research, it was identified that the level of feeling the loneliness of nurses at the workplace and the level of life satisfaction and organizational trust of nurses were moderate, and that workplace isolation was effective in participation in social activities with the confidence of colleagues and managers.