Müsabaka esnası sporcu davranışları açısından işitme engelli futbolcuların sürekli öfke – öfke ifade tarzı durumlarının incelenmesi
Examination of trait anger and anger expression of hearing impaired football players in terms of athletes' behaviors during competition
  1. Tez No: 557555
  2. Yazar: BURAK CANPOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Engelli, Futbol, Öfke, Hearing Impaired, Football, Anger
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu araştırma; işitme engelliler futbol müsabakalarında oynayan futbolcuların sürekli öfke – öfke ifade tarzı durumlarının incelenmesini ve değerlendirmesini amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Araştırmanın yöntem kısmı nicel araştırma yöntemleri ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulmuştur. Çalışmanın örneklemini Spor Toto Sağırlar Futbol Süper Lig'i ve Spor Toto Sağırlar 1. Lig'inde futbol oynayan 50 işitme engelli futbolcu oluşturmaktadır. İşitme engelli futbolcular için Sürekli Öfke – Öfke İfade Tarzı Ölçek uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 22,0 Package Program ile analiz edilmiştir. Nitel araştırma tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme formları işitme engelli futbolcuları değerlendirmeleri için müsabakalarda görev yapan futbol hakemlerine uygulanmıştır. Veriler NVIVO 11,0 ile analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış gözlem formları 8 işitme engelliler futbol müsabakasının izlenip gerekli verilerin kayıt altına alınmasıyla uygulanmış ve uzman görüşler ile analiz edilmiştir. Bulgular Katılımcıların sürekli öfke puanlarının 23.20 ± 5.70; öfke içe vurum puanlarının 17.30 ±3.41; öfke dışa vurum puanlarının 17.82 ± 4.63; öfke kontrol puanlarının ise 17.50 ± 3.63 olduğu bulunmuştur. Nitel görüşmeler sonrası elde edilen verilerden tema analizi oluşturulmuştur ve gözlem formları uzman görüşler tarafından yorumlanmıştır. Sonuç: Sporun bireyler için olumlu etkenlerinin varlığı bilinirken işitme engelli futbol müsabakalarında ortaya çıkan öfkeye bağlı saldırgan davranışlarının çeşitli nedenleri belirlenmiş ve bu nedenlere çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate and evaluate the state of anger - anger expression of football players who play in hearing impaired football competitions. Material and Method: Method part of the research was formed by using quantitative research methods and qualitative research methods together. The sample of the study consists of 50 football players with hearing impaired playing in the Spor Toto Deaf Football Super League and Spor Toto Deaf First Division. Anger - Anger Expression Style Scale was used for football players with hearing impaired and the data were analyzed with SPSS 22.0 Package Program. The semi-structured interview forms of qualitative research techniques were applied to football referees working in the competitions for the assessment of football players with hearing impaired. Data were analyzed with NVIVO 11.0. Semi-structured observation forms were applied by monitoring the football competition for the hearing impaired and recording the necessary data and analyzed with expert opinions. Results: The trait anger scores of the participants were 23.20 ± 5.70; anger-in scores were 17.30 ± 3.41; anger expression scores were 17.82 ± 4.63; anger control scores were found to be 17.50 ± 3.63. Theme analysis was created from the data obtained after qualitative interviews and observation forms were interpreted by expert opinions. Conclusion: While the existence of positive factors of sport for individuals is known, various causes of aggressive behaviors caused by anger in hearing impaired football competitions have been identified and solutions have been proposed for these reasons.