Elit ve amatör bisikletçilerin hazırlık periyodunda antrenman (öncesi, esnası, sonrası) beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
- Tez No: 797000
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bicycle, Nutrition, Preparation Period, Competition Period
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışmamızda elit ve amatör bisikletçilerin hazırlık ve müsabaka periyodunda antrenman\müsabaka (öncesi, esnası, sonrası) beslenme alışkanlıklarının incelenmesidir. Yöntem: Çalışmamız 2020-2021 sezonu aktif olarak elit ve amatör bisiklet kullanan toplam 222 (erkek n… % 74 ve bayan…. % 24) bisikletçi gönüllü olarak katıldı. Araştırmaya katılan bisikletçilere form.app uygulaması ile tanımlayıcı anket uygulandı. Ankette genel sağlık durumları günlük beslenme düzeyleri, antrenman-müsabaka önce beslenme, antrenman-müsabaka esnasında beslenme, antrenman-müsabaka sonrasında beslenme düzeyleri, ayrıca kullandıkları takviye besin maddeleri belirlenmiştir. Çalışmamızda istatistik olarak Descriptive (tanımlayıcı) işlemler yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılanların eğitim durumu %59'u Yüksekokul/Üniversite'dir. Araştırmamıza göre katılımcıların %59'u günlük 3 öğün tüketmektedir. Antrenman ve müsabaka esnası su tüketimi kendi aralarında karşılaştırıldığı zaman en çok su tüketimi müsabaka esnası %21'lik dilimle 1 litre olarak tespit edilmiştir. Antrenman ve müsabaka öncesi vitamin tüketimi kendi aralarında karşılaştırıldığı zaman en çok tüketilen vitamin grubu müsabaka öncesi %39'luk dilimle multivitamin olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Yaptığımız çalışmadan elde ettiğimiz verilere dayanarak genel olarak elit bisikletçilerin hazırlık ve müsabaka periyodunda yapmış oldukları antrenman öncesi, esnası ve sonrasındaki beslenme düzeylerinin daha bilinçli ve etkin olduğu görülmüştür. Amatör bisikletçilerinde kısmen beslenme düzeylerinin iyi olduğu ancak elit bisikletçiler gibi yoğun bir antrenman programlarının (süre olarak) olmamasına bağlı esnek olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda elit ve amatör bisikletçilerin hazırlık ve müsabaka döneminde nasıl bir besleneme içeriğinin oldukları belirlenmeye çalışılmıştır. AnahtarKelimeler: Bisiklet, Beslenme, Hazırlık Dönemi, Müsabaka Dönemi
Özet (Çeviri)
Purpose:To review the training/competition (prior, during, after) nutritional habits of elite and amateur cyclists during preparation and competition period. Method: A total of 222 (male 74% and female 24%) cyclists actively using bicycles as elite and amateur cyclists during 2020-2021 were voluntary participated in our study. Form app and descriptive survey were administered to the participant cyclists. The general health status, daily nutritional level, training and pre-competition nutritional levels, training-during competition nutritional levels, training and post competition nutritional levels, and furthermore the supplemental food materials used were determined. The descriptive processes were performed in our study, statistically. Findings: The education level of the study participants is Higher Education/Graduate with a percentage of 59%. According to our study, 59% of the participants consume three meals per day. On comparing water consumption between during training and during competition periods, the highest water consumption is determined as 1 liter at a segment of 21% during competition. On comparing vitamin consumption between training and pre-competition periods, the highest vitamin consumption is determined as multivitamins at a segment of 39% at pre-competition. Conclusion:According to the data obtained from the study conducted, overall the nutritional levels of the elite cyclists during prior, during and after training at the preparation and competition periods were found to be more conscious and active. On the other hand, amateur cyclists partially had good nutritional levels, yet determined to be flexible due to not having intensive training programs (in terms of time) like elite cyclists. It is studied to determine the nutritional content of elite and amateur cyclists during preparation and competition periods in our study.