Structure and theme of the materials of Kamuran Şipal
Kâmuran Şipal'in hikâyelerinde yapı ve tema
- Tez No: 557557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR ÖZDARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yazar, Hikâye, Yapı, Tema, Şahıs, Story, Structure, Theme, Person
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kâmuran Şipal, Cumhuriyet döneminde Alman edebiyatından önemli çeviriler yapan yazarlarımızdandır. Yazar; çeviri alanında eser vermekle yetinmeyip hikâyecilik ve roman alanında da önemli çalışmalar yapmıştır. Bu tezde yazarın hayatı, sanatı ve hikâyeleri hakkında bilgi vermeyi amaçladık. Türk Edebiyatı'nın yaşayan önemli öykücülerinden biri olan Kâmuran Şipal ve otuz sekiz hikâyesi üzerinde durulmuştur. Hikâyelerini değişik açılardan ele alıp, tahlil ve tasnif metotları ile bir çalışma ortaya çıkarmayı amaç edindik. Kendine özgü bir tarzı olan yazardaki bu farklılığı eserlerinde de görmek mümkündür. Ele aldığımız eserler okundukça farklı dünyalara kapı aralar. Özellikle bireyin iç dünyasındaki buhranları ustaca ele almıştır.
Özet (Çeviri)
Kâmuran Şipal is one of the authors who made important translations from the German literature during the Republican period. Author; He did not content with translation in her field of translation but also made important studies in the field of storytelling and novel. In this thesis, we aimed to give information about the life, art and stories of the author. One of the living story writers of the Turkish Literature, Kâmuran Şipal and his thirty-eight stories were emphasized. We aimed to explore the stories from different perspectives and to create a study with the methods of analysis and classification. It is possible to see this difference in the author of his own style. As we read the artifacts we read, the door is opened to different worlds. He has dealt with the depressions in the inner world of the individual.