Dijital hava görüntülerinden üretilen nokta bulutu ile yarı otomatik bina detayı çıkarımı
Semi automatic detection of building with point cloud data produced from digital images
  1. Tez No: 557835
  2. Yazar: PINAR YEŞİM LİMANDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Bina Detayı Çıkarımı, Nokta Bulutu, Yoğun Görüntü Eşleştirme, En Küçük Kareler Yöntemi, Dijital Görüntü, Building Extraction, Point Cloud, Dense Image Matching, Least Squares Methods, Digital Images
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Günümüzde teknolojiyi ve bilimi yakından takip eden fotogrametri, birçok harita altlığının ve hâlihazır harita, ortofoto, doğru ortofoto, SYM (Sayısal Yükseklik Modeli) gibi veri setinin oluşturulmasına imkân sağlamıştır. Gelinen noktada ise kamu kurumundan özel sektöre birçok alanda fotogrametrik yöntemle veri üretilmeye başlanmıştır. Bu üretimler sırasında karşılaşılan sorunları en aza indirmek için yapılan bu tez çalışmasında; ışın demetleri yöntemi ile en küçük kareler dengelemesi ile dengelenen hava fotoğraflarından yoğun görüntü eşleştirme yöntemi esaslı çalışan yazılımlarla nokta bulutu üretilerek yarı ototmatik/otomatik bina detayı çıkarımı işlemi yapılmıştır. Bina detayı çıkarım işlemi Global Mapper programının LiDAR modülü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kırsal/Kentsel ve Kırsal çalışma alanı olmak üzere iki farklı veri setinde, en kesitler çıkararak detay çıkarım imkânı sağlayan program sayesinde hâlihazır harita üretiminde karşılaşılan sorunlar giderilmiş ve sonuç olarak bina detayları, yüksek çözünürlüklü görüntüler kullanılarak elde edilen nokta bulutu verisinden yarı otomatik olarak çıkarılmıştır. Üretilen veri 3B stereo çizimler sonucu oluşan vektör veri ile kıyaslanarak işlem tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda; Kırsal/Kentsel ve Kentsel çalışma alanları için tamlık, doğruluk ve kalite değerleri sırasıyla %97.18, %96.50, %96.50 ve %97.2, %97.44 ve %97.44 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, photogrammetry, which closely follows technology and science, has enabled the creation of a set of data such as many map bases and current maps, orthophoto, true orthophotos, DEM (Digital Elevation Model). The studies are carried out with digital photogrammetry method and the current maps are produced by using the aerial photographs. In this thesis, which was made to minimize the problems encountered during these productions, the point cloud was produced with semi-autotmatic / automatic building detail extraction from the point cloud generated from the aerial photographs, which were balanced with the Bundle block adjustment method and the least squares balancing method. The detection of building was done by using the LiDAR module of the Global Mapper program. In two different data sets, rural / urban and rural work area, problems are encountered in the production of current maps with program detected building by creating cross section, and as a result the building details were semi-automatically detection from the point cloud data produced using high resolution images.The generated data are compared with vector data generated by 3D stereo drawings, and the operation is completed. As a result of the studies; completeness, correctness and quality values were calculated for rural / urban and urban study area as 97.18%, 96.50%, 96.50% and 97.2%, 97.44% and 97.44%.