Lisans düzeyinde denizcilik eğitimi alan Türk gemiadamlarının, deniz hizmetlerinden sonraki kariyer tercihleri
Career preferences of Turkish seafarers who received maritime education at the undergraduate level after sea service
- Tez No: 557839
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Denizcilik, Kariyer, Zabitlerin Karadaki Kariyeri, Gemiadamı, Maritime, Career, Officers Career Ashore, Seafarer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada lisans düzeyinde denizcilik eğitimi alan Türk gemiadamlarının, deniz hizmetlerinden sonraki kariyer tercihleri araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket çalışması benimsenmiştir. 297 adet anket çalışmasından elde edilen veriler SPSS 22, E-views 8 ve MS-EXCEL ile analiz edilerek sonuçlar değerlendirilmiştir. Ülkemizdeki toplam zabitan sayısı içerisinde ne kadarının karada çalıştığına dair bir veri olmadığından dolayı toplam evren büyüklüğü toplam zabitan sayısı kadar alınmıştır. Ayrıca, katılımcıların demografik özelliklerinden başlayarak, denizdeki ve karadaki kariyerleri hakkında bilgiler toplamayı, bunun yanında denizi bırakma kararlarından, karadaki kariyer planlarına kadar hedeflerini saptamayı amaçlamıştır. Yapılan anketimiz sonucunda lisansüstü mezuniyet oranı %17, uzakyol kaptanı yeterliği olup da yeterliğinin altında görev ifa eden %19, uzakyol başmühendis yeterliği olup da yeterliğinin altında görev ifa eden ise % 13 bulunmuştur. Katılımcılarımız, kazancı yüksek meslek olmasından dolayı denizi seçtiklerini, en yüksek oranla kaptan/başmühendis iken denizde çalışmayı bırakmaya karar verdiklerini, %42'si de denizde 2 yıldan 5 yıla kadar hizmet ettiklerini belirtmişlerdir. Karaya geçmedeki en önemli sebep aile olmuşken, tesadüfi fırsat ile karaya geçiş yaptıklarını, %88'inin karadaki işinden memnun olduğunu ve %95'den fazlası asgari ücretten daha fazla aylık gelire sahip olduğunu bildirmiştir. Bu anketin ardından gerek idare, gerekse de öğretim kurumları, işletmeler ve gemiadamları üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirerek Türk gemiadamlarından daha verimli faydalanabilirler.
Özet (Çeviri)
In my study, the career preferences of Turkish seafarers who received maritime education at the undergraduate level after sea services were investigated. The questionnaire was adopted as a data collection tool. The data obtained in 297 questionnaires were analyzed by SPSS 22, E-views 8 and MS-EXCEL that the results were evaluated. As there is no data on how much of the total number of officers in our country is working ashore, the total size of the universe is taken as the total number of officers. In addition it aimed to collect information about the career ın sea and shore of the participants, starting from the demographic characteristics of them, as well as determining their goals from the decision to leave the sea to the career plans on shore. As a result of our survey, the rate of MSc and PhD degree was %17, officer rank with the master license was %19, first assistant or second engineer with chief engineer license was %13. Most of the our participants stated that they chose the sea career due to very lucrative profession, decided to quit working at sea while master/chief engineer level and served at sea for 2 years to 5 years. In addition, the most important reason for the shore career was regarding family, the way to pass to the shore career was by chance, mostly were satisfied with their shore work and mostly's salary was more than minimum wage. Finally, both administration, educational institutions, business companies and seafarers can benefit from Turkish seafarers more efficiently by fulfilling their responsibilities.