1991-1995 yıllarında Dr.Sami Ulus Çocuk Hastalıkları Merkezine (Suçhm'ne) yatan bronşial asthmalı hastaların retrospektif değerlendirilmesi
- Tez No: 557865
- Danışmanlar: UZMAN ÜLKER ERTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, astım, epidemiyoloji, antibiyotik, atopi, Child, asthma, epidemiology, antibiotics, atopy
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş: Astım, genellikle kronik hava yolu inflamasyonu ile karakterize heterojen bir hastalıktır. Bronşiyal astım çocukluk çağının en yaygın kronik hastalığıdır ve çocukların hastaneye sık yatış nedenleri arasındadır. Bu çalışma ile 5 yıllık bir süre içerisinde“Bronşiyal astım”tanısıyla hastaneye yatan hastaların demografik ve klinik özelliklerinin tanımlanarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Doktor Sami Ulus Çocuk Hastalıkları Merkezine, 1991-1995 yıllan arasında, Bronşiyal astım tanısıyla yatırılan 0-15 yaş arası hastaların kayıtları incelendi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, deri ve laboratuvar değerleri ve aldıkları ilaç tedavileri incelendi. Bulgular: Toplam 135 hastanın %58,5'i (n=79) erkekti. Hastaneye yatış yapılan hastalarda yaş dağılımı en çok %57,8 (n=78) ile 3-5 yaş grubuna aitti. Ortalama yıllık yatış oranı. %5,3 bulundu. Beş gün ve üzeri yatan hastalar en büyük grubu oluşturuyordu (%39,3; n=53).Yatan hastaların çoğu (%74,1; n=100) kentsel yerleşimliydi. Akciğer grafilerinde en sık görülen patolojik durum havalanma artışı + infiltrasyonun bir arada olduğu durumdu (%52; n=70). Sinüzit %78,5 oranda yatışlara eşlik ediyordu. Hemogramda %50,4 ( n=68 ) lökositoz vardı. En çok duyarlı deri testleri, karma çayır polenleri ve ev tozuydu. Profilaktik tedavide öncelikle ketotifen kullanılıyordu. Acil serviste en fazla salbutamol, serviste teofilin ve antibiyotik; taburcu edilen hastalarda ise en fazla salbutamol şurup reçete edilmekteydi. Sonuç: Araştırma grubunda erkek cinsiyetin ve 3-5 yaş grubunun daha fazla olması, bunların önceki literatürle uyumlu risk faktörleri olduğunu göstermiştir. Yıllık yatış oranlarının yıllara göre benzer olması, hastanenin hizmet verdiği popülasyonda astım sıklığında zamanla bir değişiklik olmadığını göstermektedir. Bronşiyal astımda sinüzit gibi antibiyotik kullanımını gerektiren durumlar fazla olmakla birlikte, yine de antibiyotik kullanım oranını düşürülmesi gerektiğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Asthma is a heterogeneous disease characterized by chronic airway inflammation. Bronchial asthma is the most common chronic disease of childhood and is among the causes of frequent hospitalization in children. This study aims to describe the demographic and clinical characteristics of the patients hospitalized due to“bronchial asthma”within five years. Methods: The hospital records of patients aged 0-15 years admitted with the diagnosis of bronchial asthma to the Dr. Sami Ulus Center for Pediatrics between 1991-1995 were examined. The sociodemographic characteristics, skin, and laboratory values of the patients and the medications they received were examined. Results: Of the total 135 patients, 58.5% (n = 79) were males. The age distribution of the inpatients was mostly in the age group of 3-5 years (57.8%, n = 78). The mean annual hospitalization rate was 0.53%. Patients hospitalized for five days composed the largest group (39.3%, n = 53). Most of the hospitalized patients (74.1%; n = 100) were coming from urban settings. The most common pathologic condition on chest X-ray were increased aeration + infiltration (52%, n = 70). Sinusitis was accompanied to 78.5% of the hospitalizations. There was 50.4% (n = 68) leukocytosis in the hemograms. Most sensitive skin tests were mixed grass pollen and house dust. The primary medication used in prophylactic treatments was Ketotifen. Salbutamol was the most common medication used in the emergency department, theophylline and antibiotics for the bedside, and salbutamol syrup was the most prescribed medication for the discharged patients. Conclusion: The greater proportion of male gender and 3-5 year-olds in the study group indicated that these risk factors were consistent with the previous literature. The similarity of annual admission rates within the years indicates that there is no change in asthma frequency in the population served over time. Even though the number of cases requiring antibiotics in bronchial asthma is high (similar to sinusitis), we believe that the use of antibiotics should be lowered.