Aile sağlığı merkezinde çalışan hemşire ve ebelerin sağlık iletişimi yeterlilikleri ve kültürlerarası etkililikleri
Health communication competencies and intercultural effectiveness of nurses and midwives working in family health center
- Tez No: 557868
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ALPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşire, ebe, sağlık, iletişim, kültür, nurse, midwife, health, communication, culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışma farklı kültürlerden gelen hastalara hizmet ve bakım veren hemşirelerin ve ebelerin sağlık iletişimi yeterliliklerinin ve kültürlerarası etkililiklerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç-Yöntem: Örneklemi İstanbul Maltepe ilçesindeki Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan 115 hemşire ve ebe oluşturdu. Veriler Tanılama Formu, İletişim Yeterlilik Ölçeği ve Kültürlerarası Etkililik Ölçeği kullanılarak 2019 Mart-Mayıs ayları arasında toplandı. Elde edilen veriler SPSS 22 paket program ile analiz edildi. Tanımlayıcı özelliklerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü Anova testi kullanıldı, sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanıldı. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulandı. Bulgular: Çalışmada iletişim yeterliliği ile kültürlerarası etkililik arasında anlamlı bir ilişki bulundu. İletişim yeterliliği 8 alt boyutu ile kültürlerarası etkililiğe ait davranış esnekliği, iletişimde rahatlık, kimliğin korunması alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kültürlerarası etkililik ile eğitim durumu, yabancı dil bilme, uzun süre yaşanılan yerin metropol ya da kent olması arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Sonuç: İletişim yeterliliği ile kültürlerarası etkililik puanlarının yüksek olması aile sağlığı merkezinde çalışan hemşire ve ebelerin kültürlerarası etkili iletişim yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the health communication competencies and intercultural effectiveness of nurses and midwives serving and caring for patients from different cultures. Material and Method: The sample consisted of 115 nurses and midwives working in Family Health Centers in Maltepe district of Istanbul. Data were collected between March-May 2019 in the Diagnostic Form, Communication Competence Scale and Intercultural Effectiveness Scale. Data were analyzed with SPSS 22 software. Number, percentage, mean and standard deviation were used in the analysis of descriptive characteristics. One-way Anova test was used for quantitative continuous operation between two independent groups, and one-way Anova test for the quantitative continuous system between more than two independent groups. Pearson correlation and regression analysis were used among the continuous variables of the study. Findings: In the study, a significant relationship was found between communication competence and intercultural effectiveness. A significant relationship was found between the communication competence 8 sub-dimensions and the behavioral flexibility, comfort in communication, and identity protection sub-dimensions of intercultural effectiveness. A significant relationship was found between intercultural effectiveness and educational background, foreign language knowledge, whether the place of residence was metropolitan or urban. Conclusion: High communication scores and intercultural effectiveness scores showed that nurses and midwives working in the family health center have effective intercultural communication skills.