World systems approach and antisystemic social movements: The case of Piqueteros in Argentina
Dünya sistemleri yaklaşımı ve sistem karşıtı hareketler: Arjantin'deki Piqueteros vakası
- Tez No: 557870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF UZGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dünya Sistemleri Analizi, Neoliberalizm, Sistem Karşıtı Hareketler, Arjantin, Piqueteros, Unemployed Workers' Movement, World Systems Approach, Neoliberalism, Antisystemic Movements, Argentina, Piqueteros, Unemployed Workers' Movement
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez, 1980lerin neoliberal politikalarından sonra yaşanan sistem karşıtı toplumsal hareketlerin dünya sistemleri yaklaşımı ile incelenmesini amaçlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, tezin araştırma sorusu dünya sistemleri yalaşımının neoliberal düzenlemelerin anlaşılmasında nasıl bir katkısı olduğunu ve hangi koşullar altında kapitalist dünya sistemindeki bozulmaların Arjantin'de sistem karşıtı hareketlerin ortaya çıkmasına yol açtığını sorgulamaktadır. Böylece, tezin temel argümanı, 1980lerden itibaren Arjantin'de uygulanan yapısal uyum programları sosyal standartların bozulmasında ve 2001 yılından kentsel temelli ayaklanmaların ortaya çıkıp merkezileşmesinde doğrudan etkilidir. Bu argümanı geliştirmek için bu tezde dünya sistemleri yaklaşımı uygulanmaktadır. Bu çerçevede sonraki adım sistem karşıtı hareketlerin dünya sistemleri yaklaşımıyla açıklanmasıdır. Son olarak, bu tezde vaka incelemesi kapitalist dünya sisteminde çevre ülke olarak Arjantin'de yaşanan neoliberalleşme krizinin sonucu olarak 2001 yılında ortaya çıkan 'Piqueteros/ Unemployed Workers' hareketi ve bu hareketin dünya sistemleri yaklaşımıyla incelenmesini kapsar.
Özet (Çeviri)
This thesis represents the social consequence of the systemic bifurcation of unequal development of capitalism towards peripheries since the neoliberal implementations of 1980s. From this point of view, the research question enquires that how does world systems approach contribute to the understanding of neoliberal deterioration in the world system, and under what circumstances do systemic cracks pave the way for the emergence of antisystemic social movements in Argentina? Thus, my argument is that implementations of the structural adjustment programs in Argentina since 1980s have evolved a direct relationship between deterioration in social standards and the dynamic growth of barrio-based mass movements and their centralization in the urban areas in 2001. In order to develop this purpose, theoretical structure comprises the world-systems approach. Within this framework, the following attempt is to clarify the antisystemic social movements as the consequence of systemic deterioration on the basis of world-system approach. Consequently, the case study of Piqueteros/ Unemployed Workers' Movement in Argentina demonstrates the failure of neoliberal structural adjustments in a peripheral state of the capitalist world system.