Flepli ve flepsiz implant cerrahisi uygulamalarının doku iyileşmesi ve hasta konforu açısından kıyaslanması
Comparison of flapped and flapless implant surgery in terms of tissue healing and patient comfort
  1. Tez No: 557895
  2. Yazar: SADİ COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK TATLI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Flepsiz cerrahi, cerrahi rehber, minimal invaziv cerrahi, dental implant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dental implantlar dişsiz boşlukların tedavisi amacıyla yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Dental implant tedavisinin başarılı olabilmesi için implantların uygun konum ve açıda yerleştirilmesi gerekmektedir. Teknolojik gelişmeler hastaların ve hekimlerin beklentilerini artırmıştır. Teknik hassasiyetten ödün vermeden ameliyat esnasında ve sonrasında hastaların konforlu bir süreç geçirmesini sağlayacak teknikler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bilgisayar destekli yöntemler içeren bu klinik çalışmada çift taraflı diş eksikliği olan hastalarda Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT)'den elde edilen veriler ışığında sanal ortamda implant planlaması yapıldı. Laboratuvar aşamasında %10 baryum sülfat içerikli rezin tarama protezleri hazırlandı. Bu protezler hasta ağzında iken KIBT görüntüleri elde edildi. Bir tasarım şirketinde StentCad implant planlama yazılımı kullanılarak 3 boyutlu implant planlamaları yapıldı. Hastaların bir tarafına cerrahi rehberler ile implantlar yerleştirildi. Diğer tarafına ise geleneksel yöntem ile implantlar yerleştirildi. Gruplardaki dişsiz bölgelerin dağılımı ve ameliyat sırası randomize olarak belirlendi. Ameliyat aşaması iki cerrahi işlem arasında 4 hafta olacak şekilde gerçekleştirildi. İmplant cerrahisinden 3 ay sonra implant üstü protezler yapıldı. Ameliyattan sonrasındaki süreçte yumuşak ve sert doku değişiklikleri ve hasta konforunu değerlendiren kayıtlar karşılaştırıldı. Çalışmamızda gruplar arasında ameliyattan sonra yapılan ölçümlerde ağrı, ödem, ekimoz, toplam aneljazik sayısı, marjinal kemik kaybı, periodontal indeks ve gingival indeks arasında anlamlı fark bulunmadı. Ancak flepsiz cerrahi grubunda ameliyat süresi daha kısa olarak ölçüldü. Hasta konforu açısından Ağız Sağlığı Etki Profili-14 (OHIP-14) ve Genel Ağız Sağlığı Değerlendirme İndeksi (GOHAI) parametrelerinin 1. ve 3. günde daha düşük olduğu görüldü. Sonuç olarak, tek diş eksikliği için uygulanan flepsiz implant cerrahisinin, geleneksel implant cerrahisine kıyasla, postoperatif klinik ve radyolojik bulgular üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı, hasta konforu açısından cerrahi işlem sonrasındaki 1. ve 3. günlerde anlamlı düzeyde olumlu etkisinin olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Dental implants have been used in dentistry for years to edentulism. For treatment success, the implants must be placed at the appropriate position and angle. Technological developments increased the expectations of patients and physicians. Without compromising on technical sensitivity, new techniques have been developed to provide a comfortable process for patients during and after surgery. In this clinical study including computer aided methods, implant planning was performed in virtual environment with data obtained from CBCT in patients with bilateral tooth deficiency. In the laboratory stage, resin screening prostheses containing 10% barium sulfate were prepared. CBCT images were obtained while these prostheses were in the patient's mouth. StentCad implant planning software was used for 3D implant planning. Implants were placed on one side of the patients using surgical guides. On the other side, implants were placed by conventional method. The distribution of the toothless areas in the groups and the operation sequence were determined randomly. Implant-supported prostheses were delivered 3 months after surgery. Postoperative soft and hard tissue changes and patient comfort data were compared. In our study, no significant difference was found between pain, edema, ecchymosis, total analgesic number, marginal bone loss, periodontal index and gingival index. However, the operation time was shorter in the flapless surgery group. In terms of patient comfort, Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) and General Oral Health Assessment Index (GOHAI) parameters were lower in the flapless group compared to flapped group on the 1st and 3rd days. As a conclusion, flapless implant surgery for single tooth had no significant effect on postoperative clinical and radiological findings compared to conventional implant surgery, however it had a significant positive effect in terms of patient comfort during postoperative 1st and 3rd days. Key Word: Dental implant, Flapless surgery, Minimally invasive surgery, Surgical guide,