Kuşaklar arasında e-ticaret'e yönelik tutum farklılıklarının değerlendirilmesi
Valuation of attitude differences for e-commerce between generations
- Tez No: 557915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEREM ŞEBNEM ENSARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Kuşaklar, X kuşağı, Y kuşağı, E-Commerce, Generations, X vein, Y vein
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnternetin ortaya çıkmasıyla birlikte ticarete yeni bir ekonomi sistemi ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinden elektronik ağlar aracılıyla yapılan bu ticari sistemde e-ticaret denmiştir. İnternet kullanımın giderek artması ile e-ticaret ivme kazanmış dünyanın birçok yerinde farklı satıcılar ve alıcıların ortak pazarda buluşmasını sağlamıştır. Bu ortak pazarda buluşan satıcılar hızlı bir rekabete girmiştir. Hızla gelişen teknolojiye ayak uyduramayan işletmeler bu rekabet ortamında işletmelerinin sürdürebilirliğini sağlayamamıştır. Kuşak kavramı farklı şekillerde açıklanan bir kavram olmakla birlikte genel hatlarıyla aynı tarihlerde doğan, yaşam koşulları sebebiyle belli fikir ve davranış kalıplarına sahip olan insan topluluğu olarak ifade edilmiştir. Küreselleşmenin artması ve teknolojinin hızlanması ile e-ticaret, sadece teknoloji ile daha barışık olan gençlerin değil farklı kuşaklardan bireylerin de ilgi alanı haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, farklı kuşaklara mensup kişilerin e-ticarete dair tutum ve davranışları arasında farklılıklar olup olmadığını tespit etmektir. Çalışma kapsamında ise elektronik ticaretin gelişimi ve kuşaklara olan etkisi detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde elektronik ticaretin tanımı, kapsamı, avantajları ile elektronik ticaretin gelişimi, elektronik ticaretin araçları ve elektronik ticareti etkileyen faktörlere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise kuşaklar ve kuşakların kapsamı anlatılmıştır. Çalışmanın son bölümünde yapılan araştırma ve sonuçları özetlenmiştir. Kolayda örneklem yoluyla ulaşılan farklı yaş gruplarından kişilere e-ticaret alışkanlıklarına ve tutumlarına dair sorular sorulmuş ve elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucu olarak e-ticaret kanallarının kullanımında kuşak farklılıkları olduğu bulunmuştur. Çalışmanın bu bağlamda bebek patlaması, X, Y ve Z kuşaklarını dahil etmesiyle ilgili yazılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
A new economic system for trade has emerged with the emergence of the internet. In this commercial system, which is made through electronic networks over the internet, e-commerce is called. With the increasing use of internet, e-commerce has gained momentum and has anabled different vendors and buyers to meet in the common market in many parts of the world and vendors who has been meet in this common market entered into a fast competition. The enterprises which could not keep up with the rapidly developing technology could not ensure the sustainability of their enterprises in this competitive environment. Although the concept of generations is explained in different ways, it is expressed as a human society born on the same dates in general terms and having certain ideas and behavior patterns due to living conditions. With increasing globalization and accelerating technology, e-commerce has become an area of interest not only for young people who are more at peace with technology but also for individuals of different generations. The aim of this study is to determine whether there are differences between the attitudes and behaviors of people of different generations regarding e-commerce. In the scope of the study, the development of electronic commerce and its impact on generations are discussed in detail. In the first part of the study, the definition, scope and advantages of electronic commerce, the development of electronic commerce, the tools of electronic commerce and the factors affecting electronic commerce are explained. In the second part of the study, generations and their scope are explained. In the last part of the study, the research and its results are summarized. The questions of e-commerce habits and attitudes were asked to people from different age groups easily reached by sampling and the data obtained were analyzed in SPSS program. As a result of the study, it was found that there are generational differences in the use of e-commerce channels. In this context, the study is expected to contribute to the literature on the inclusion of baby boom, X, Y and Z generations.