Markanın kullanılması zorunluluğu ve kullanılmamasına bağlı sonuçları
Use of trademarks and consequences related with non-use of trademarks
  1. Tez No: 557924
  2. Yazar: BEGÜM KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEŞİR FATİH DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, markanın kullanılması, iptal, ciddi kullanım, def'i, Trademark, use of trademark, revocation, genuine use, non-use as a defense
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Marka bir teşebbüse ait mal veya hizmetin diğer teşebbüse ait mal veya hizmetten ayırt edilmesini sağlayan işaretlerdir. Markanın SMK tarafından korunabilmesi esasen tescil edilmesine bağlıdır. Markanın tescili ile beraber kanunen korunan marka, uygun şekilde kullanılmadığı takdirde çeşitli sonuçlarla karşılaşılacaktır. Markanın kullanılmasının kanun tarafından zorunluluk hâline getirilmesinin sebebi, gerçek kullanımı teşvik etmek, markaların sicilde boş yere istiflenmesini engellemektir. Bu amaçla tescilli bir marka, işlevine uygun, ciddi olarak Türkiye'de tescil olunduğu mal veya hizmetler için marka sahibi tarafından kullanılmadır. Marka hoşgörü süresi içerisinde belirtilen şekilde kullanılmaması veya kullanılmamasına haklı bir sebep gösterilmemesi hâlinde iptal edilebilecektir. İptal müessesi yeni düzenlemelerle idari süreç olarak kabul edilse de ilgili hükümler yürürlüğe girmemiştir. Ayrıca marka başvurusunda yayıma itiraz aşamasında, başvuru sahibi markanın kullanıldığının ispatını talep edebilir. Markanın kullanılmamasının diğer bir sonucu ise def'î olarak ileri sürülebilmesidir. Söz konusu hükümler gereği hükümsüzlük ve tecavüz davalarında markanın kullanılmaması davalı tarafından def'î olarak ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Trademarks are signs used for centuries in order to distinct enterprise's goods or services from the other. In principle, protection of trademark under the SMK (6769 numbered Industrial Property Law) relies on the registration of the trademark. However, if registered and protected trademark is not used in compliance with the law, trademark owner will face with a few consequences. The reason why use of trademark was regulated under the law is to encourage genuine use of trademark and prevent them to be stacked under the registration. With this purpose trademark must be used by its owner according to its function, genuinely for the registered goods or services in Turkey. In case of non-use or lack of valid reason for non-use, trademark can be revoked. Revocation became an administrative process with the new regulations. Besides cancellation, during the application of trademark, applicant may ask to proof use of trademark. The other consequence for non use of trademark is that it can be used as a defense. According to new provisions, in invalidity and infringement cases defendant can use non-use of trademark as a defense.