İlçe belediyelerinin yönetim yapısı, sorunları ve çözüm önerileri: Doğanşehir belediyesi örneği
Management structure of the district municipalities, problems and solution proposals: The case of Doğanşehir municipality
- Tez No: 557943
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKILÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Merkezden Yönetim, Yerel yönetim, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi, Yerel Özerklik, Central Administration, Local Government, Metropolitan Municipality, District Municipality, Local Autonomy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türk idari sisteminde meydana gelen değişiklikler gerek merkezi yönetimde gerek yerel yönetimlerde çok önemli sonuçlara yol açmıştır. Türkiye'de merkezi idarenin altında faaliyet gösteren yerel yönetim organlarını kapsayan birçok yasal düzenleme mevcuttur. 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve son çıkarılan 6360 sayılı Kanunu ile belediye yapılanmalarında önemli değişimlere sebep olmuştur. Ülkemizde büyükşehir belediyelerinin altında hizmet veren ilçe belediyeleri de bu yasal düzenlemelerden büyük oranda etkilenmişlerdir. Bu çalışma ülkemizde belediye yapılanmasını, temelde ilçe belediyesinin mevcut koşulları üzerinde durarak açıklamıştır. Bu bağlamda, ilçe belediyelerinin kurumsal yapısı üzerinde durulmuş ve son yasal düzenlemelerin ilçe belediyeleri üzerindeki etkisi açıklanmıştır. Araştırmanın bu temelleri çerçevesinde ilçe belediyeleri ve Doğanşehir Belediyesi esas alınarak araştırma soruları oluşturulmuştur. Oluşturulan araştırma sorularına yanıtla bulabilmek için Doğanşehir Belediyesi personeli ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiş ve veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler ilçe belediyesi sorunları kapsamında ortak paydada analize tabii tutulmuştur. Çalışmanın sonucunda, Türkiye'de belediyelerle ilgili özellikle de ilçe belediyelerini esas alan yasal düzenlemelerin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Doğanşehir Belediyesi temelinde, ülkemizdeki belediyelerin genelinde karşılaşılan sorunlar tespit edilmiştir. İlçe belediyelerinin zayıf bırakılarak mevzuatlarla sınırlandırıldığı ve Doğanşehir Belediyesi özelinde değişimlerin ve yeniliklerin gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The changes in the Turkish administrative system have led to very important results in both the central government and local governments. Many regulations covering local government bodies which operate under the central government exists in Turkey. Municipal Law No. 5393, 5216 numbered Metropolitan Municipality Law and the latest Law No. 6360 has caused significant changes in municipal structures. The district municipalities serving under the metropolitan municipalities in our country were also greatly affected by these legal arrangements. This study explains the municipal structure in our country by focusing mainly on the current conditions of the district municipality. Bu bağlamda, ilçe belediyelerinin kurumsal yapısı üzerinde durulmuş ve son yasal düzenlemelerin ilçe belediyeleri üzerindeki etkisi açıklanmıştır. Within the framework of these foundations, research questions have been formed based on the district municipalities and Doğanşehir Municipality. In order to find answers to the research questions, face-to-face interviews were conducted with the staff of Doğanşehir Municipality and data were obtained. The data obtained were analyzed on the common denominator within the scope of district municipality. In conclusion, the legal regulations for municipalities in Turkey, especially those pertaining to district municipalities were found to be inadequate. On the basis of Doğanşehir Municipality, the problems encountered in the municipalities in our country have been identified. It was seen that the district municipalities were weakened and restricted to legislation and The necessity of changes or innovations has emerged especially for Doğanşehir Municipality.