Çoğul dirençli gram negatif bakteriler ile oluşan enfeksiyonlarda yükleme dozu ile uygulanan kolistin tedavisinin etkinliği
Colymisin treatment effectiveness by loading dose in infections caused by multiresistant gram-negative bacteria
- Tez No: 557967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM ŞENOL AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kolistin Yüklemesi, Gram Negatif Bakteriler, Enfeksiyon, Colimycin, Gram Negative Bacteria, Infection
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı çoğul dirençli gram negatif bakteriler ile oluşan enfeksiyonlarda yükleme dozu ile uygulanan kolistin tedavisinin etkinliğini saptamak, başka bir ifadeyle kolistin yükleme dozunun çoğul dirençli gram negatif bakteriler ile oluşan enfeksiyonlara etkisini tespit etmektir. Ayrıca hastalara yükleme ile mortalite, tedavi sonrası mikrobiyolojik yanıt, nefrotoksisite ve nörotoksisite sıklığı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Bu değişkenler arasındaki ilişkinin yanında kolistin yüklenen hastaların ilk CRP ve son CRP değerleri ile ilk PCT ve son PCT değerleri arasında değişim olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Araştırmanın hipotezlerini test etmek ve değişkenler arası ilişkiyi incelemek için nicel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu analiz kapsamında araştırmaya alınan hastaların yaşı, cinsiyeti gibi demografik özelikleri ve hastanın karşılaştığı risk faktörleri ve diğer değişkenlere ait verileri analiz etmek için SPSS (21.0) programı kullanılmıştır. Frekans analizi test edildikten sonra öncelikle tüm değişkenler için normal dağılım testi yapılmıştır. Veriler normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan analiz teknikleri kullanılmıştır. Bağımsız değişkenin (kolistin yükleme) bağımlı değişkenler (mortalite, mikrobiyolojik yanıt, nefrotoksite ve nörotoksisite yan etkileri ) üzerindeki açıklama gücünü bulmak için ise Ki-kare(Chi-Square) testi yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için de birbirleriyle ilişkili olan iki eş değişkene ait gözlemlenen değerler arasında anlamlı bir fark olup olmadığını tespit eden Wilcoxon testi yapılmıştır. Örneklem: 2011-2014 yılları arasında kolistin etkinliği ile 2015-2017 retrospektif olarak karşılaştırılması yapılması için çalışmaya Manisa Celal Bayar Hastanesinde yatan ve hastane enfeksiyonlarından –bakteriyemi, pnömoni, üriner sistem enfeksiyonları, yumuşak doku enfeksiyonları, santral sinir sistemi enfeksiyonları,diğer enfeksiyonlu kolistin yüklemesi yeterli dozda alan yetişkin hastalar örneklem olarak etik kurul izniyle araştırmaya alınmıştır. Bulgular: Çoklu ilaç dirençli bakteriler, daha çok hastane enfeksiyonlarında görülmektedir. Bu çalışmada, hastalar hastaneye yattıktan sonra kolistin yüklemesi yapılmıştır. Hastaların %95,6'sı kolistin yüklemesinden önce bir antibiyotik kullanmıştır. Araştırmaya örnek alınan hastaların büyük bir kısmı 62 yaş ve üzeri grubu (% 52,3) ve büyük çoğunluğunu % 66,9 ile erkeklerden oluşmaktadır. Hastaların %39,9 oranında en fazla AYB bölümünde yattığı ve bu hastaların çoğu 30 günden az sürede hastanede yatmışlardır. Tedavi sonucu daha çok ölüm ile sonuçlanmıştır(%60,4). Hastaların geçmişte sahip olduğu hastalıklarda en çok nörolojik bozukluk görülmüştür(%25,5). Bu hastaların en fazla taşıdığı risk ise antibiyotik kullanımı( %10,7) ve periferik venöz kateter ( %10,6). Kolistin kullanıma en çok sebep olan bakteri Acinetobacter spp(%58,5) iken en çok görülen direnç ise XDR'dir (% 74,9). Kolistin kullanım nedenlerinden en fazla HGP/ VIP'dir( %48,9). Nefrotoksisite yan etki %53,3 civarında saptanmış ve bu etki en fazla ilk üç günde (%18,0) oluştuğu görülmektedir. Hastaların %39,6'sında mikrobiyolojik yanıt görülmüş ve mikrobiyolojik yanıtın en fazla 4-7 gün arası (%13,6) olduğu görülmüştür. Kolistin alan hastaların 99 tanesi (%30,7), sadece kolistin kullandığı, 168 tanesi (%52,0) ise tedavisini en az bir antibiyotik ile kombine olarak almıştır. 56 (%17,3) hastada ikili veya üçlü antibiyotik kombinasyonu uygulanmıştır. Sonuç: Kolistin yüklemenin nefrotoksisite, nörotoksisite ve tedavi sonucu üzerine etkisi istatistiksel olarak %95 güven aralığında p0,05). Hem ilk ve son CRP, hem de ilk ve son PCT değerleri arasında düşüş tespit edilmiştir. Bu da kolistin yüklemenin CRP ve PCT değerlerinde azalması üzerine anlamlı bir etkisi var olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The main objective of this study is to determine the efficacy of loading-treated colistin therapy in infections with multidrug-resistant gram-negative bacteria. In other words, to determine the effect of colimycin loading on infections occured by multidrug-resistant gram-negative bacteria. It is also investigated whether there is a relationship between colimycin loading with mortality, culture negativity, and nephrotoxicity and neurotoxicity side effects. In addition to the relationship between these variables, the aim is also to find out whether there is a decrease or increase between the initial CRP and the last CRP values and the initial PCT and the last PCT values of the patients who are taken colimycin. Method: Quantitative analysis method was used to test the hypothesis of the research and to investigate the relationship between variables.Within the scope of this analysis, SPSS (21.0) program was used to analyze data of variables, demographic characteristics such as age, gender,the risk factors that the patients had.After the frequency analysis was tested, the test of normality was first performed for all variables. Non-parametric analysis techniques were used because the data were not normally distributed. Chi-Square test was performed to find the effect of independent variables (colistin loading) on dependent variables (mortality, microbiyolgical response, and nephrotoxicity and neurotoxicity side effects). Moreover, the Wilcoxon test was used to find the relation between variables (CRP andPCT values). Sample: In order to make a retrospective comparison of the colistin activity between 2011 and 2014 with the years between 2015 and 2017 retrospective comparison, it is aimed to investigate the effects of hospital infections on hospitalized infections - bacteremia, pneumonia, urinary system infections, soft tissue infections, central nervous system infections, other infectious colistin the patients were taken to the study with permission of the sample Findings: Multidrug-resistant bacteria are more common in hospital infections. In this study, after being hospitalized, patients were loaded colimysin. 95.6% of patients had used an antibiotic. The majority of the patients included in the study were 62 year old (52,3%) and 66.9%, were male. Of the patients, 39.9% were hospitalized in the anesthesia intensive care department, and most of these patients were hospitalized for less than 30 days. The result of the treatment resulted by Ex (60.4%). Most of patients had neurological disorder in their past (25.5%). The most common risk for these patients was to use an antibiotic (10.7%) and peripheral venous catheter (10.6%). Acinetobacter spp (58.5%) was the main bacteria cause of using colimysin and XDR was the most common resistant to those bacteria (74.9%). One of the most common causes of using colimysin is HGP / VIP (48.9%). The nephrotoxicity side effect was seen in patients about 53.3% and this effect was occured in the first three days (18.0%). Microbiological response was seen in patients (39.6%) that response was occurred between 4 and 7 days (13.6%). 99 patients used just colimycin (30.7%), and 168 patients used colimysin with combination at least one antibiotic (52.0%) while 56 (17.3%) patients combinated colimysin with two or three antibiotics. Results: The effect of colimycin loading on nephrotoxicity, neurotoxicity, and treatment outcome was statistically significant at the 95% confidence interval (p 0.05). Both initial and last c reactive protein (CRP) and Procalcitonin (PCT) decrease was seen between first and last values. This shows that there is a significant effect on the reduction of CRP and PCT values with colimycin loading.