Çoğul dirençli Acinetobacter baumannii izolatlarında tigesiklin, kolistin ve polimiksin direncinin saptanmasında disk difüzyon, e test ve broth mikrodilüsyon yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparıson of dısc dıffusıon, e test and broth mıcrodılutıon methods for the determınatıon of resıstance to tıgecyclın, colıstın and polymyxın b by multıple resıstant Acinetobacter baumanıı ısolates
- Tez No: 230179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN BAYRAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, Kolistin, Polimiksin, Tigesiklin, Acinetobacter, Colistin, Polymyxin B, Tigecycline
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hastane infeksiyonları morbidite ve mortalitesinin yüksek olması, hastanede kalış süresini uzatması ve yüksek tedavi maliyeti nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Son yıllarda özellikle yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hastane infeksiyonlarında en sık izole edilen etkenlerin başında Acinetobacter cinsi bakteriler gelmektedirGünümüzde Acinetobacter baumannii suşlarına bağlı olarak oluşan infeksiyonların tedavisinde kullanılan antimikrobiyal ajanlara karşı giderek artan direnç tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Acinetobacter baumannii'nin gittikçe daha sık infeksiyon etkeni olması ve antimikrobiyal direnç oranlarının artması tedavide yeni seçenek ilaçların araştırılmasını gerektirmiştirÇoğul antimikrobiyal direnç, polimiksinler gibi eski ve tigesiklin gibi yeni antibiyotiklerin araştırılıp geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Gram negatif bakterilerde gelişen çoğul direnç fenotipleri nedeniyle polipeptit yapılı bir antibiyotik olan kolistinin (polimiksin E) önemi tekrar artmaya başlamıştır. Ancak, ülkemizde çoğul dirençli suşlara karşı bu antibiyotiğin etkinliğini bildiren çalışma sayısı oldukça kısıtlıdır. Tigesiklin, A.baumannii'nin de içinde bulunduğu dirençli Gram negatif bakterilerin neden olduğu infeksiyonların tedavisinde ümit veren yeni, yarı sentetik bir tetrasiklindirBu çalışma, Eylül 2006 - Nisan 2008 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuarına çeşitli kliniklerden gönderilen örneklerden soyutlanan 200 adet A. baumannii kökeni ile yapılmıştır. Bakterilerin tanımlanması konvansiyonel mikrobiyolojik yöntemler ve tam otomatik bakteri identifikasyon sistemi (Vitek 2, bioMerieux, Fransa) kullanılarak yapılmıştır. Acinetobacter baumannii kökenlerinin antibiyotik duyarlılıkları disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Çoğul ilaca dirençli olduğu saptanan 95 Acinetobacter suşunun kolistin, polimiksin B ve tigesikline karşı duyarlılıkları disk difüzyon, broth mikrodilüsyon ve E test yöntemleriyle test edilmiştirDisk difüzyon yöntemi ile test edilen çoğul dirençli suşların 95'i (%100) kolistine, 90'ı (%94.7) polimiksin B'ye, 83'ü (%87.3) tigesikline duyarlı bulunmuştur. Test edilen Acinetobacter izolatlarının E test yöntemi ile 95'i (%100) kolistine, 90'ı (%97.4) polimiksin B'ye, 72'si (%75.7) tigesikline duyarlı bulunmuştur. Broth mikrodilüsyon yönteminde ise suşların 95'i (%100 ) kolistine, 90'ı (%97.4) polimiksin B'ye, 86'sı (%90.5) tigesikline duyarlı bulunmuşturSonuç olarak, disk difüzyon, E test ve broth mikrodilüsyon yöntemlerini birbirleri ile karşılaştırdığımızda; E test ve broth mikrodilüsyon sonuçlarının disk difüzyona göre daha uyumlu olduğu gözlenmiştir. Kolistin, polimiksin B ve tigesiklinin Acinetobacter'e karşı etkinliği oldukça yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Hospital infections are one of the most important health-care problems because of their high morbidty and mortality, increased length of hospital stay and the high cost of therapyIn recent years, Acinetobacter species are the most frequently isolated nosocomial agents which are detected, especially in intensity care unitsNowadays, the increasing resistance to antimicrobials which are used for treatment of infections caused by Acinetobacter baumannii species has become an important health problem in Turkey like the rest of the worldThe increase in both the frequency of infections caused by Acinetobacter baumannii and in its antimicrobial resistance made it necessary to investigate new treatment options and new drugs. The development of the resistance, maked it necessary to search and improve old (e.g. polymyxins) and new antibiotics (e.g. tigecyclins). The importance of the polypeptide structured antibiotic colistin (polymyxin-E) has been increasing once more, because of the development of multiple resistance phenotypes in Gram negative bacteria. However, in our country, the number of studies that have investigated the activity of these antibiotics are limited. The new semisynthetic tetracycline, tigecyclin, is a promising drug for the treatment of infections caused by multiple resistant Gram negative bacteria including, A. baumanniiThis study was conducted on 200 Acinetobacter species which are isolated from various clinical samples sent to the Microbiolgy Laboratory of the Gaziantep Universty of Research Hospital between September 2006 and April 2008. Identification of bacteria are made by using of conventional microbiological methods and automatized identification system for bacteria (Vitek 2, bioMerieux, FranceThe in-vitro drug susceptibility of bacteria to antibiotics was determined by disc diffusion method under the guidelines of Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Susceptibilities of colistin, tigecyclin and polymyxin B to 95 multiple resistance Acinetobacter species were tested with E test and broth microdilution methods. It is found that all of isolates were sensitive to colistin, 90 (94.7%) of them were sensitive to polymxin and 83 (87.3%) of them sensitive to tigecyclin by disc diffusion method. All of the isolates (100%) were sensitive to colistin,90 (97.4%) of them were sensitive to polymyxin and 72 (75.7%) of them were sensitive to tigecycline by E test method. All of the isolates were sensitive to colistin, 90 (97.4%) of them were sensitive to polymyxin and 86 (90.5%) of them were sensitive to tigecycline by broth microdilution methodWhen we compared E test and broth microdilution methods, it was observed that their results were more concordant to each other than disc diffusion method. Activity of colistin, polymyxin B and tigecyclin to Acinetobacter species was found to be quite high.