Jinekolojik kitlelerde benign ve malign ayrımında görünür difüzyon katsayısı (GDK) ölçümü ve MR bulguları ile birlikte değerlendirilmesi
The evaluation of apparent diffusion coefficient (ADC) measurement and MR findings in differentiating benign and malignant gynecologic masses
- Tez No: 558003
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Kadın genital sistem lezyonları, Difüzyon Ağırlıklı Görüntüleme (DAG), Görünür Difüzyon Katsa-yısı (GDK), Magnetic Resonance Imaging (MRI), Female genital system lesions, Diffusion-Weighted Imaging (DWI), Apparent Diffusion Coefficient (ADC)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kadın genital sistem maligniteleri morbidite ve mortalite açı-sından önemlidir. Yüksek yumuşak doku kontrastı ve radyasyon içermemesi nede- niyle MRG pelvik bölgede diğer görüntüleme yöntemlerine üstündür. Çalışmamızın amacı; jinekolojik kitlelerde MRG bulgularının değerlendirilmesi, Difüzyon Ağırlıklı Görüntüleme (DAG) ve GDK değerlerinin tanıya katkısının araştırılarak histopatolojik bulgularla korele edilmesidir. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmamızda pelvik kitle ön tanısı ile MRG tetkiki istenen hastalar geriye doğru taranarak pelvik kitlesi saptanan ve postoperatif histopatoloji sonuçları ve klinik takipleri elde olunan 102 olgu alındı. Hastalarda MRG bulguları, KM boyanma özellikleri, DAG ve GDK değerlendirilerek analiz edildi. BULGULAR: Benign jinekolojik lezyonların ortalama fokal ve spesifik GDK değerleri malign lezyonlardan düşük olup aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Lezyonlar natürüne göre gruplandırıldığında solid lezyonlara ait ortalama diffüz, fokal ve spesifik GDK değerleri; kistik ve miks lezyonlara ait değerlerden düşük olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Uterin malign lezyonların ortalama fokal ve spesifik GDK değerleri; benign lezyonların değerlerinden düşük olmakla birlikte aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Overyan benign lezyonların ortalama diffüz, fokal ve spesifik GDK değerleri malign lezyonlardan düşük olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Benign overyan lezyonlar neoplastik ve non-neoplastik olarak ayrıldığında; neoplastik lezyonlarsa ait ortalama fokal ve spesifik GDK değerleri non-neoplastik lezyonlara ait değerlerden düşük olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. SONUÇ: DAG bulguları ve GDK değerlerinin jinekolojik lezyonlarda, non-invaziv, hızlı ve tanısal etkinliği olan bir tanı yöntemi olup diğer MRG tetkiklerine eklenerek lezyonların benign ve malign ayrımında önemli katkısı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Female genital system malignancies are important in terms of morbidity and mortality. MRI is superior to other imaging modalities in the pelvic region thanks to its high soft tissue contrast and absence of radiation. The aim of our study; to evaluate the MRI findings in gynecologic masses, diffusion weighted imaging (DWI) and ADC values and correlate with histopathological findings. METHOD: In this study, 102 patients who had a pelvic mass with a pre-diagnosis of MRI and whose pelvic mass was detected and whose postoperative histopathology results and clinical follow-up were obtained were retrospectively scanned. MRI findings, contrast enhancement characteristics, DWI and ADC were analyzed in the obtained patients. RESULTS: The mean focal and specific ADC values of benign gynecologic lesions were lower than malignant lesions and the difference was statistically significant. When the lesions were grouped according to their nature, the mean diffuse, focal and specific ADC values of solid lesions were lower than cystic and mixed lesions and the difference was statistically significant. Mean focal and specific ADC values of uterine malignant lesions were lower than benign lesions; however, the difference was not statistically significant. The mean diffuse, focal and specific ADC values of ovarian benign lesions were lower than malignant lesions and the difference was not statistically significant. When benign ovarian lesions are divided into neoplastic and non-neoplastic; Mean focal and specific ADC values of neoplastic lesions were lower than non-neoplastic lesions and the difference was statistically significant. CONCLUSİON: DWI findings and ADC values are non-invasive, rapid and diagnostic methods in gynecologic lesions, and we think that these methods may contribute to the differentiation of benign and malignant lesions.