Kalp yetersizliği olan hastaların umutsuzluk düzeyleri ve öz bakım davranışları
Hopelessness levels and self-care behaviors of patients with heart failure
- Tez No: 558004
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ALPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, umutsuzluk, öz bakım, Heart failure, hopelessness, self care
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu araştırma, kalp yetersizliği olan hastaların umutsuzluk düzeyleri ve öz bakım davranışlarını belirleyerek ilişkilendirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki çalışmaya Haziran-Aralık 2017 tarihleri arasında kardiyoloji servislerinde yatan toplam 200 hasta dahil edildi. Verilerin toplanmasında Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Avrupa Kalp Yetersizliği Öz Bakım Davranışı Ölçeği-12 kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metodlar, Student t Testi, Mann Whitney U Testi, Oneway Anova, Bonferroni testi, Kruskal Wallis testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61.01±13.24, %72.5'i erkek ve %74.5'i evlidir. Beck Umutsuzluk Ölçeği toplam puan ortalamasının 11.56±4.18 ve ölçeğin alt boyutlarından; gelecek ile ilgili düşünceler ve beklentiler alt boyutunun 2.87±1.47, motivasyon kaybı alt boyutunun 5.75±1.72 ve umut alt boyutunun 2.94±1.94 puan olduğu saptandı. Avrupa Kalp Yetersizliği Öz-Bakım Davranış Ölçeği toplam puan ortalaması 41.80±6.96 olarak belirlendi. Beck Umutsuzluk Ölçeği toplam puanı ile Avrupa Kalp Yetersizliği Öz-Bakım Davranış Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Hastaların umutsuzluk düzeylerinin yüksek oluşu öz bakım davranışlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Hastaların öz bakım davranışlarının arttırılması için umutsuzluk ile başetme yöntemlerinin öğretileceği eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: the research was performed to determine hopelessness levels and self-care behaviors of patients with heart failure. Materials and Method: This descriptive and relationship-seeking study was conducted with 200 patients treated in cardiology clinics between June and December 2017. Data were collected using Patients Information Form, Beck's Hopelessness Scale and The European Heart Failure Self-Care Behaviors Scale-12. Data were analyzed using descriptive statistical methods, Student t Test, Mann Whitney U Test, Oneway Anova, Bonferroni test, Kruskal Wallis test and Pearson Correlation analysis. Results: The mean age of the patients was 61.01 ± 13.24 and 72.5% were male and 74.5% were married. According to the results of the study, Beck's Hopelessness Scale total score average was 11.56±4.18. Hopelessness sub scale score averages on the other hand were as follows: future thoughts and expectations 2.87±1.47; loss of motivation 5.75±1.72; and hope 2.94±1.94. European Self-Care Behavior Scale total score average was 41.80±6.96. There was a positive correlation between Beck Hopelessness Scale total score and European Heart Failure Self-Care Behavior Scale total score. Conclusion: High levels of hopelessness of patients negatively affect self-care behaviors. It is recommended to organize training programs where patients can learn how to cope with hopelessness in order to increase their self-care behaviors.