Segmental kanin retraksiyonunda prefabrik bir springin (ladanyi spring) etkilerinin iki farklı kuvvet aktivasyonuile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of a prefabricated spring (ladanyi spring) with two different force activations during segmental canine retraction
- Tez No: 558019
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT KILIÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kanin retraksiyonu, segmental ark tekniği, Ladanyi spring, Canine retraction, segmented arch technique, Ladanyi spring
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üst daimi birinci premolar çekimli maksimum ya da maksimuma yakın ankraj vakalarında, prefabrik bir spring olan Ladanyi spring ile yapılan segmental kanin retraksiyonunda farklı kuvvetlerin etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma kapsamına, yaşları 13.08 yıl ile 19.58 yıl arasında değişen (ort. yaş 17.671.46) 20 hasta dahil edilmiştir. Hastaların sağ kanin dişlerine 75 gr kuvvet, sol kanin dişlerine ise 150 gr kuvvet uygulanarak kanin retraksiyonu tamamlanmıştır. Her iki gruptan tedavi öncesi ve kanin retraksiyonu sonrası panoramik radyografiler ve üç boyutlu dijital modeller elde edilmiştir ve kanin ve molar dişlerin devrilme miktarı, kanin dişlerin rotasyon derecesi, toplam diş hareketi ve aylık diş hareketi miktarı değerlendirilmiştir. Bulgular: Kanin retraksiyonu 75 ve 150 gr kuvvet gruplarında sırasıyla 4.46±1.34 ve 4.23±1.25 ayda tamamlanmıştır. Toplam diş hareketi ve aylık diş hareketi miktarı 75 gr kuvvet grubunda 6.09 ±1.46 mm ve 1.46±0.49 mm/ay ve 150 gr kuvvet grubunda ise 7.64±1.59 mm ve 1.93±0.63 mm/ay olarak bulunmuştur. Her iki grupta da retraksiyon sonrası kanin dişlerde önemli miktarda distale devrilme ve disto-palatinal rotasyon ve molar dişlerde önemli miktarda meziale devrilme gözlenirken, 150 gr kuvvet grubunda 75 gr kuvvet grubuna göre kanin dişlerde daha fazla distale devrilme gözlenmiştir. Sonuç: Ladanyi spring, her iki grupta da kanin retraksiyonu sırasında kanin dişlerde önemli miktarda distale devrilmeye sebep olmuş fakat bu devrilme miktarı 150 gr kuvvet grubunda önemli miktarda daha fazla bulunmuştur. Ladanyi spring'in kanin dişleri distale devirme etkisinden dolayı, bu spring retraksiyon öncesi distale eğimli kaninlere sahip hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate and compare the effects of Ladanyi spring with different force activations during segmental canine retraction in maxillary first premolar extraction cases with maximum or nearly maximum anchorage. Material and Method: Our study consisted of 20 patients aged from 13.08 years to 19.58 years (mean 17.671.46). The canine retraction was completed by applying 75 gram force to the right canine and 150 gram force on the left canine in all patients with premolar extraction. Panoramic radiographs and three-dimensional digital models were taken from all subjects before treatment and after canine retraction and tipping of the upper canines and molars, rotation of upper canines, total tooth movement and rate of the tooth movement were evaluated in both sides. Results: Canine retraction completed 4.46±1.34 and 4.23±1.25 months in 75 and 150 gram force groups, respectively. Total tooth movement and rate of the tooth movement were found 6.09±1.46 mm and 1.46±0.49 mm/month in 75 gram force group and 7.64±1.59 mm and 1.93±0.63 mm/month in 150 gram force group. The canine teeth were showed significant distal tipping and disto-palatinal rotation and molar teeth were showed significant mesial tipping after the retraction in both groups, but tipping of the canine teeth in 150 gram force group found only significantly higher than that in in 75 gram force group. Conclusion: Ladanyi spring produced significant distal tipping of canines during the retraction in both groups, but the tipping is significantly greater in 150 gram force group. Because of considerable distal tipping of the appliance, Ladanyi spring should be used with caution in the patients with distally tipped canines.