Üretra koruyucu yöntem ile radikal prostatektomi yapılan hastalarda, korunan üretra boyunun kontinans ve onkolojik sonuçlara etkisi
Patients with urethral protection method radical prostatectomy, the effect of protected urethral neck on continence and oncological results
- Tez No: 558020
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: robot yardımlı radikal prostatektomi, inkontinans, üretra koruyucu yöntem, robot assisted radical prostatectomy, incontinence, urethral sparing method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen ürolojik kanserdir. Lokalize prostat kanserinde altın standart tedavi radikal prostatektomidir. Çalışmamızda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'na prostat kanseri sebebiyle üretra koruyucu yöntemle açık radikal prostatektomi ve robot yardımlı laparoskopik radikal prostatektomi yapılan hastalar araştırılmıştır. Hastalara uygulanan bu yöntemin sonucunda korunan üretra boyutu ölçülerek yöntemin kontinans ve onkolojik sonuçlara etkisinin tespiti amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji kliniğine Aralık 2017-Mart 2019 tarihleri arasında prostat kanseri nedeni ile başvuran; üretra koruyucu yöntemle yapılmış 32 Açık Radikal Prostatektomi ve 28 Robot Yardımlı Laparoskopik Radikal Prostatektomi (RARP) yapılmış olan toplam 60 hastanın dosyaları prospektif arşivlenip retrospektif tarandı. Hastaların preoperatif Multiparametrik MRG'deki mesane boynu ile penil bulb arasındaki fonksiyonel üretra boyutu ölçüldü. Hastalara üretra koruyucu radikal prostatektomi yöntemi uygulandı. Postoperatif patoloji spesmenlerindeki üretra boyutu ölçüldü ve ameliyat öncesi MRG'de ölçülen üretra boyundan çıkartılarak korunan fonksiyonel üretra boyutu tespit edilmiş oldu. Hastalar ameliyat sonrası kontinans değerlendirilmesi için haftalı, PSA kontrolü için 3-18 ay izlem yapıldı. Bulgular: Tüm çalışma grubunda korunan üretra boyu ile tam kontinansa kadar geçen süre arasında korelasyon izlenmedi (p=0,140). RARP grubunda ilk hafta kontinansı ve tam kontinansa ulaşma süresinde istatistiksel olarak açık radikal prostatektomi grubuna göre daha iyi tespit edildi (P=0,003, p=0,01). Korunan üretra boyunu, 2 cm ve üstü olan grupta ilk hafta tam kontinans oranı, 2 cm altı üretra korunan hastalara göre anlamlı olarak daha fazla bulundu (p=0,041). Her iki grup arasında onkolojik sonuçlar açısından istatistiksel fark yoktu. Sonuç: Radikal prostatektomide 2 cm ve üzeri üretranın korunmasının kontinans üzerine olumlu etkileri mevcuttur. RARP'de erken kontinans oranları daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Prostate cancer is the most common urological cancer in men. Radical prostatectomy is the gold standard treatment for localized prostate cancer. In our study, Gazi University Medical Faculty Urology Department admitted due to prostate cancer, urethral sparing method open radical prostatectomy and robotic-assisted laparoscopic radical prostatectomy patients were investigated. As a result of this method applied to the patients, the size of the preserved urethra was measured and the effect of the method on continence and oncologic results was aimed. Materials and Methods: Patients admitted to Gazi University Medical Faculty Hospital Urology Department between December 2017 and March 2019 for prostate cancer were evaluated. A total of 60 patients who underwent urethral sparing method with 32 Open Radical Prostatectomy and 28 Robot Assisted Laparoscopic Radical Prostatectomy (RARP) were prospectively archived and retrospectively reviewed. Functional urethral size between bladder neck and penile bulb was measured on preoperative multiparametric MRI. Urethral spaadical prostatectomy was performed. Urethral size was measured in postoperative pathology specimens. Urethral size was measured in postoperative pathology specimens. The preserved functional urethral length was determined by subtracting it from the pre-operative MRI. The patients were followed up weekly for postoperative continence evaluation and 3-18 months follow-up for PSA control. Results: There was no correlation between urethral length and time to full continence in the whole study group (p = 0.140). In the RARP group, first week continence and time to full continence were statistically better than the open radical prostatectomy group (P = 0.003, p = 0.01). In the group with a preserved urethral length of 2 cm or more, the full continence rate in the first week was found to be significantly higher than in patients with urethra less than 2 cm (p = 0.041). There was no statistical difference between the two groups in terms of oncologic results. Conclusion: Preservation of urethra 2 cm or more in radical prostatectomy has positive effects on continence. Early continence rates are higher in RARP.