İskeletsel sınıf ıı hastaların tedavisinde kullanılan sus II ve power scope II apareylerinin dentofasiyal etkilerininkarşılaştırılması
Comparison of the dentofasial effects of sus II and power scope ii appliances in treatment of skeletal class II patients
- Tez No: 558036
- Danışmanlar: PROF. NİHAT KILIÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: sabit fonksiyonel aparey, Sabbagh Universal Spring II, Power Scope II, fixed functional appliances, Sabbagh Universal Spring II, Power Scope II
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı büyüme potansiyeli azalmış, alt çene geriliğine bağlı iskeletsel Sınıf II hastalarda uygulanan Sabbagh Universal Spring II ve Power Scope II sabit fonksiyonel apareylerinin iskeletsel, dental ve yumuşak doku etkinliklerinin değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza SUS II grubu için yaşları 14.25 yıl ile 16.83 yıl arasında değişen (ort. 15.87±0.86 yıl) 14 birey ve Power Scope II grubu için yaşları 14.00 ile 16.75 yıl arasında değişen (ort. 15.55±0.90 yıl) 14 birey dahil edilmiştir. Sabit fonksiyonel aparey uygulamasından hemen önce (T1) ve tedavi tamamlanıp apareyler çıkarıldıktan bir ay sonra (T2) sefalometrik filmler ve dijital modeller alınmış ve dental, iskeletsel ve yumuşak doku değerlendirmeleri yapılmıştır. SUS II grubundaki bireylerin T1-T2 arasındaki süre ortalama 6.25±0.93 ay ve Power Scope II grubu içinse bu süre 6.86±0.33 aydır. Bulgular: SNA açısı sadece SUS II grubunda anlamlı azalma göstermiş olup SNB açısı her iki grupta da anlamlı artış göstermiştir. Bu değerlerde gruplar arasında anlamlı fark görülmemiştir. ANB açısındaki ve Wits değerindeki azalma her iki grupta da gözlenmiş ancak SUS II grubunda Power Scope II grubuna kıyasla anlamlı olacak şekilde daha fazla gözlenmiştir. Elde edilen bulgular, her iki apareyde de benzer şekilde üst dentisyonda retrüzyon ve alt dentisyonda protrüzyon olduğunu göstermiştir ancak alt dentoalveolar yapıların protruzyonu Power Scope II grubunda daha fazla gözlenmiştir. Yumuşak doku profilinde belirgin düzelmeler görülmüş ve bu değişimler her iki grupta da benzer bulunmuştur. Özellikle nazolabial ve labiomental açılarda her iki grupta da belirgin artışlar görülmüştür. Sonuç: SUS II apareyinin iskeletsel ve Power Scope II apareyinin dentoalveolar etkileri daha fazla gözlenmiştir. Her iki aparey de diş çekimi ya da ortognatik cerrahi endikasyonu konulabilecek sınır vakalarda alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Power Scope II apareyinin alt dentoalveolar yapılarda protrüzyon etkisinden dolayı artmış alt keser inklinasyonuna sahip hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate and compare the skeletal, dental and soft tissue effects of Sabbagh Universal Spring II and Power Scope II fixed functional appliances in skeletal Class II patients with mandibular retrognathia in their late adolescence period. Material and Method: In our study, SUS II group consisted of 14 patients aged from 14.25 years to 16.83 years (mean 15.87±0.86 years) and Power Scope II group consisted of 14 patients aged from 14.00 years to 16.75 years (mean 15.55±0.90 years). Dental, skeletal and soft tissue changes were evaluated with lateral cephalometric radiographs and digital casts obtained before fixed functional appliance therapy (T1) and one month after completion of the therapy and removal of the fixed functional appliances (T2). The average time between T1 and T2 was 6.25±0.93 months and 6.86±0.33 months for SUS II and Power Scope II groups, respectively. Results: SNA angle decreased significantly only in SUS II group and SNB angle increased significantly in both groups, with no statistically significant difference between the groups. ANB angle and Wits appraisal decreased significantly in both groups, but the decreases in ANB angle and Wits appraisal were significantly greater in SUS II group. Statistical analysis showed occurrence of similar dentoalveolar effects as retrusion of maxillary dentition and protrusion of mandibular dentition in both groups, however lower dentoalveolar protrusion was more prominent with the Power Scope II. Soft tissue profile of the patients showed significant improvements in both groups, and these changes were found to be similar. Significant increase in nasolabial and labiomental angles was noted in both groups. Conclusion: This study revealed that SUS II has more skeletal and Power Scope II has more dentoalveolar effects when compared to each other. Soft tissue profile of the patients was improved in both groups. Both appliances can be considered as an alternative approach for borderline cases which can be treated either with extraction or with orthognatic surgery, but because of considerable dentoalveolar effects of the appliance, Power Scope II should be used with caution in the patients with increased lower incisor inclinations.