İnfertil kadınların infertiliteden psikolojik olarak etkilenme düzeyine damgalanmanın etkisi
The effect of stigma on level of infertility-related psychological distress in infertile women
  1. Tez No: 558037
  2. Yazar: MUAZEZ KÜÇÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Damgalanma, ebe, infertilite, kadın, psikolojik etkilenme, Stigma, midwife, infertility, woman, psychological distress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnfertil Kadınların İnfertiliteden Psikolojik Olarak Etkilenme Düzeyine Damgalanmanın Etkisi Amaç: Bu araştırma infertil kadınların infertiliteden psikolojik olarak etkilenme düzeyine damgalanmanın etkisini incelemek amacıyla planlanmış ve yapılmıştır Materyal ve Metod: Araştırma tanımlayıcı-korelasyon tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bulunun iki farklı araştırma hastanesine bağlı Tüp Bebek merkezine başvuran kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, Ekim 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında tüp bebek merkezine başvuran, okur-yazar ve ruhsal hastalığı olmayan çalışmaya katılmaya gönüllü 198 primer infertil kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında 'Kişisel Bilgi Formu', 'İnfertilite Etkilenme Ölçeği(İEÖ)' ve 'İnfertilite Damgalanma Ölçeği(İDÖ)' kullanılmıştır. Veriler yüzdelik oranlar, t Testi, ANOVA, Durbin Watson testi, Lineer Regresyon analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Dunnet T3 Post Hoc testi, LSD Post Hoc testi, Durbin Watson testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Primer İnfertil kadınların infertilite etkilenme ölçeği toplam puan ortalamasının 42.69±7.79 olduğu belirlenmiştir. Öz değer kaybı boyutu puan ortalamasının 12.64±7.33, sosyal geri çekilme boyutu puan ortalamasının 13.13±5.61, toplumsal damgalanma boyutu puan ortalamasının 17.41±8.95, ailesel damgalanma boyutu puan ortalamasının 9.62±5.75, infertilite damgalanma ölçeği toplam puan ortalamasının 52.80±23.44 olduğu bulunmuştur. Primer infertil kadınların“İnfertilite Damgalanma Ölçeği toplam”puanları ve“Öz değer Kaybı Boyutu”,“Sosyal Geri Çekilme Boyutu”,“Toplumsal Damgalanma Boyutu”ve“Ailesel Damgalanma Boyutu”puanları arttıkça İnfertilite Etkilenme Ölçeği puanlarının da arttığı saptanmıştır. İnfertilite damgalanma ölçeği ve alt boyutları ile infertiliteden etkilenme puanlarının toplam varyansı %42 bulunmuştur. Sonuç: Primer infertil kadınların orta düzeyde damgalanma deneyimledikleri ve 'toplumsal damgalanma' alt boyutundan en çok etkilendiği bulunmuştur. Kadınlarda İnfertilite Damgalanma Ölçeği toplam puanları arttıkça infertiliteden psikolojik olarak etkilenmenin de arttığı saptanmıştır. Öneri: Ebelerin infertil kadınların infertiliteden psikolojik olarak etkilenme ve damgalanma düzeylerini belirleyerek uygun müdahaleler geliştirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Stigma on Level of Infertility-Related Psychological Distress in Infertile Women Aim: This study was designed and conducted in order to examine the effect of stigma on level of infertility-related psychological distress in infertile women. Material and Method: The population of this descriptive-correlational study consisted of women who applied to in-vitro fertilizasyon center affiliated with two different research hospitals located in the Istanbul. The sample of the study was composed of 198 primary infertile women who applied to in-vitro fertilizasyon center between October 2018 and April 2019, were literate, had no mental illness, and were voluntary to participate in the study. 'Personal Information Form', 'Infertility Distress Scale(IDS)', and 'Infertility Stigma Scale (ISS)' were used to collect the data. The data were assessed by using percentage, t test, ANOVA, Durbin Watson test, Linear Regression analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Dunnet T3 Post Hoc test, LSD Post Hoc test, and Durbin Watson test. Results: Total mean score of primary infertile women from Infertility Distress Scale was 42.69±7.79. The mean score was 12.64±7.33 in the subscale of Self-value loss, 13.13±5.61 in the subscale of Social Withdrawal, 17.41±8.95 in the subscale of Social Stigma, and 9.62±5.75 in the subscale of Family Stigma. Total mean score of Infertility Stigma Scale was 52.80±23.44. As the scores of primary infertile women for overall Infertility Stigma Scale and its subscales“Self-value loss”,“Social Withdrawal”,“Social Stigma”, and“Family Stigma”increased, their scores of Infertility Distress Scale also increased. Total variance of Infertility Stigma Scale and its subscales and Infertility Distress scores was found to be 42%. Conclusion: The primary infertile women experienced moderate level of stigma and were affected mostly from the subscale of 'social stigma'. As the women's total score of Infertility Stigma Scale increased, their psychological distress associated with infertility also increased. Recommendation: It can be recommended for midwives to determine the infertility-related psychological distress and stigma levels in infertile women and to develeop proper interventions.