Aile içi iletişim doyumu ve sosyal medya kullanım ilişkisi
The relationship between family communication satisfaction and social media usage
  1. Tez No: 558046
  2. Yazar: FATMA ÖZTAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL GÜLNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Aile iletişim doyumu, aile yaşam doyumu, yüz yüze iletişim, internet ve sosyal medya kullanımı, Family communication satisfaction, family life satisfaction, face to face communication, internet and social media usage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Aile iletişim doyumunun farklı değişkenlerle var olabilecek ilişkisini açıklamayı amaçlayan bu çalışmada, nedensellik-ilişki tasarımı çerçevesinde nicel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Aile iletişim doyumu ve sosyal medya kullanım ilişkisini açıklamak üzere hazırlanan soru formu ve ölçüm araçlarında; aile iletişim doyumu, aile yaşam doyumu, yüz yüze iletişim, internet ve sosyal medya kullanımı ile demografik değişkenleri ölçmeye yönelik sorular kullanılmıştır. Konya'da yapılan anket çalışmasına 1108 evli birey katılmıştır. Aile iletişim doyumunu ölçmek için Matsumura'nın (2006) aile iletişim doyumu anketi kullanılmıştır. Aile yaşam doyumunu ölçmek için Zabriskie ve Ward'ın (2013) aile yaşam doyumu anketi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre katılımcıların aile iletişim doyumu ve aile yaşam doyumu düzeyi yüksek aralıktadır. Katılımcıların aile iletişim doyumu ve aile yaşam doyumu düzeyleri arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyon bulunmuştur. Aile iletişim doyumunun diğer değişkenlerle olan ilişkisi bu çalışmada ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to explain the relationship between family communication satisfaction and different variables, quantitative research method was applied within the framework of causality-relationship design. In the questionnaire and measurement tools prepared to explain the relationship between family communication satisfaction and social media usage; questions were used to measure family communication satisfaction, family life satisfaction, face to face communication, internet and social media usage and demographic variables. 1108 married individuals participated in the survey conducted in Konya. To measure family communication satisfaction, Matsumura's (2006) family communication satisfaction questionnaire was used. Zabriskie and Ward's (2013) family life satisfaction questionnaire was used to measure family life satisfaction. According to the findings, the level of family communication satisfaction and family life satisfaction of the participants were high. A high positive correlation was found between the participants' family communication and family life satisfaction levels. The relationship between family communication satisfaction and other variables was demonstrated in this study.