Çiftlerin iletişim becerilerinin çatışma çözüm stillerine etkisi
The effect of couples' communication skills on their conflict resolution styles
  1. Tez No: 968215
  2. Yazar: HALE ULUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL BÜYÜKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi iletişim, iletişim becerileri, çatışma çözümü, Family communication, communication skills, conflict resolution
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Problem: Evlilik birliğini etkileyen pek çok faktör mevcuttur. Bunlar arasında özellikle evlilikteki uyum düzeyi, eşlerin iletişim becerileri ve sosyal medya kullanım düzeyi öne çıkmaktadır. Amaç: Araştırmanın amacı, çiftlerin iletişim becerilerinin çatışma çözüm stillerine etkisini tespit etmektir. Yöntem: Bu çalışma nicel bir araştırma olup veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Evren ve Örneklem: Araştırmanın evrenini Konya il merkezinde yaşayan evli çiftler oluşturmaktadır. Söz konusu evrenden kolayda örneklem yöntemiyle seçilen 300 çiftle araştırma yapılmıştır. İstatistiki Teknikler: Araştırmada yapılan betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizleri (ANOVA), Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleridir. Bulgular: Araştırma sonunda çiftlerin iletişim düzeylerinin çatışma çözüm yaklaşımları üzerinde çeşitli düzeylerde etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, iletişim becerileri ile çatışma çözüm stilleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu, ancak bu ilişkinin en çok bireyin iletişim kurma konusundaki istekliliği ile ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, etkili çatışma yönetimi yalnızca teknik bilgiye değil, aynı zamanda iletişim kurmaya yönelik motivasyona ve niyete de dayanmaktadır. Öneri: Çalışma sonuçlarına göre evlilik ve aile danışmanlığı programlarında iletişim becerilerini geliştirme ve çatışma çözüm stillerini yapılandırmaya yönelik uygulamalar önerilmektedir. Gelecekteki araştırmalarda, empati, problem çözme eğilimi ve evlilik doyumu gibi değişkenlerin dahil edilmesiyle modelin açıklayıcılığının artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Problem: There are many factors that affect the integrity of marriage. Among these, especially the level of marital harmony, the communication skills of spouses, and the level of social media use stand out. Purpose: The aim of this study is to examine the effect of couples' communication skills on their conflict resolution styles. Method: This study is a quantitative research, and the data collection technique used is a questionnaire. Population and Sample: The population of the study consists of married couples living in the city center of Konya. The research was conducted with 300 couples selected from this population using the convenience sampling method. Statistical Techniques: The statistical analyses used in the study are descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, and multiple linear regression analyses. Findings: As a result of the study, it was determined that the communication levels of couples had varying degrees of impact on their conflict resolution approaches. It was concluded that there is a significant relationship between communication skills and conflict resolution styles; however, this relationship is mostly influenced by the individual's willingness to communicate. In this context, effective conflict management relies not only on technical knowledge but also on the motivation and intention to communicate. Recommendation: Based on the findings, it is recommended that marriage and family counseling programs include practices to develop communication skills and structure conflict resolution styles. Future research should consider variables such as empathy, problem-solving tendency, and marital satisfaction to enhance the explanatory power of the model.