Doğum sonrası birinci yılda annelerin genel sağlık durumunun sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisi
The impact of general health status on healthy lifestyle behaviors in the first year postpartum
- Tez No: 558050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Davranış, doğum sonu, ebe, Behaviour, midwife, postpartum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Doğum Sonrası Birinci Yılda Annelerin Genel Sağlık Durumunun Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarına Etkisi Amaç: Bu araştırma doğum sonrası birinci yılda annelerin genel sağlık durumunun sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı tipte yapılmıştır.Araştırma Sakarya Akyazı 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde Mayıs 2019-Haziran 2019 tarihleri arasında başvuran araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 350 anne ile yürütülmüştür.Verilerin toplanmasında 'Kişisel Bilgi Formu', 'Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği' ve 'Genel Sağlık Anketi 12' ölçekleri kullanılmıştır.Veriler, yüzdelik, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi, Lineer Regrasyon analizi, Durbin Watson testi, ANOVA, Dunnet T3 Post Hoc testi, LSD Post Hoc testi, Kruskal Wallis H testi, Cronbach Alfa analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda annelerin SYBDÖ toplam puan ortalaması 123.89±21.99 olduğu belirlenmiştir. Alt ölçek puan ortalamaları incelendiğinde sağlık sorumluluğu 20.73±4.77, fiziksel aktivite 12.27±4.76, beslenme 20.71±4.69, manevi gelişim 25.77±4.74, kişilerarası ilişkiler 26.11±4.60 olduğu, stres yönetimi 17.13±4.26 olduğu bulunmuştur. Doğum sonrası dönemde kadınlarda“Sağlık Sorumluluğu”,“Fiziksel Aktivite”,“Beslenme”,“Manevi Gelişim”,“Kişilerarası İlişkiler”,“Stres Yönetimi”boyutları ve“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları”puanları arttıkça Genel Sağlık Anketi puanlarının azalmakta olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda Genel sağlık anketi puan ortalamasının 3.57±3.09 olduğu belirlenmiştir Sonuç: Doğum sonrası dönemde annelerde genel sağlık durumunun Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve alt boyutlarını etkilediği söylenebilir. Ebelerin doğum sonrası dönemde annelere sağlığı teşvik edici davranış uygulamalarına yardımcı olmayı amaçlayan girişimleri sunması ve konu ile ilgili çalışmalar yapması önerilir.
Özet (Çeviri)
The Impact of General Health Status on Healthy Lifestyle Behaviors in the First Year Postpartum Aim: The objective of this research is to examine the impact of general health status of mothers who gave birth within one year to their healthy lifestyle behaviors. Material and method: The research was conducted in descriptive type. The study was performed in Sakarya Akyazı No. 3 Family Health Center between May 2019 - June 2019, with 350 mothers who met the inclusion criteria and volunteered mother applicants. The data were collected by using 'Personal Information Form', 'Healthy Lifestyle Behavior Scale' and 'General Health Questionnaire 12' scales. The data were evaluated with the percentages, Pearson Product Moment Correlation Analysis, Linear Regression Analysis, Durbin Watson Test, ANOVA, Dunnet T3 Post Hoc Test, LSD Post Hoc Test, Kruskal Wallis H Test, Cronbach Alpha Analysis. In our study, it was found that the total mean score of the HLBS was 123.89 ± 21.99. When the mean subscale scores were examined, it was found that health responsibility was 20.73 ± 4.77, physical activity was 12.27 ± 4.76, nutrition was 20.71 ± 4.69, spiritual development was 25.77 ± 4.74, interpersonal relationships were 26.11 ± 4.60, and stress management was 17.13 ± 4.26. In the postpartum period, it was determined that the General Health Questionnaire scores decreased as the scores of“Health Responsibility”,“Physical Activity”,“Nutrition”,“Spiritual Development”,“Interpersonal Relations”,“Stress Management ”and“Healthy Lifestyle Behaviors ”increased. it was found that the total mean score of the GHS was 3.57±3.09. Results: It can be said that the general health status of the mothers in the postnatal period affects Healthy Lifestyle Behaviors and sub-dimensions. It is recommended that midwives should present initiatives aimed at assisting mothers in promoting health-promoting behavior in the postnatal period and conduct studies on the subject.