Dünyada ve Türkiye'de şirket değerlendirme yöntemleri piyasa değer yaklaşımı ve bir uygulama
Company evaluation methods in the world and Turkey market value approachand an application
- Tez No: 558144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALTAN MASUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerleme, Değerleme Yöntemleri, Değerleme Yaklaşımları, Piyasa Değer Yaklaşımı, Value, Valuation, Valuation Methods, Valuation Approaches, Market Value Approach
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Firmaların amaçlarına bakacak olursak, genel olarak belirledikleri hedeflerine ulaşmak, bulunmuş oldukları sektörde varlıklarını sürdürmek, karlılıklarını arttırmak ve sürekli gelişim halinde olmaktır. Günümüzde firmaların amacı, firmanın piyasadakı değerinin maksimum kılınması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Firmanın değerini maksimum kılması temel başarı ölçüsüdür ve bunu sağlamış olan firmalar başarılı olarak değerlendirilir. Buradan yola çıkacak olursak, küresel ekonominin ve sermaye miktarının hareket halinde olduğu cari zamanımızda, ekonomilerde gelişmenin yanında, şirket değerlendirmesinin ehemiyyeti oldukça önem arz etmektedir. Şirketlerin varlıkları ve yaratmış oldukları değerleri, ekonomi düzeninin oluşmasında ve gelişmesinde daha çok önem arz eden etkenlerdir. Özel veya kamu sektöründe faaliyetini sürdüren şirketlerin gerçek değerlerini doğru şekilde belirlemek, aynı zamanda ekonomi düzeninin seyirine göre de önemli bir indikator olmaktadır. Bu çalışmada, değer ve değerleme tanımları, şirketlerin sermaye yapısı, değerleme yaklaşım ve yöntemleri vb. incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
If we look at the objectives of the companies, in general to reach the targets set, to maintain their presence in the sector, to increase their profitability and to be in continuous development. Nowadays, the aim of the firms is to maximize the value of the firm in the market. The maximization of the firm's value is the basic measure of success and the firms that have achieved it are considered successful. From this point of view, in our current time in which the global economy and the amount of capital is on the move, besides the development in economies, the importance of company evaluation is very important. The assets of companies and the values they have created are more important factors in the formation and development of the economic order. Accurately determining the true values of companies operating in the private or public sector is also an important indicator according to the course of the economic order. In this study, definitions of value and valuation, capital structure of companies, valuation approaches and methods, etc. It was investigated.