Sevim Burak eserlerinde özne
The subject in Sevim Burak's works
- Tez No: 558278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİKA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevim Burak, Özne, Felsefe, Psikanaliz, Dil, Sevim Burak, Subject, Philosophy, Psychoanalysis, Language
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Özne kavramının, varlık üzerinde ne ifade ettiği, onu nasıl kapsadığı ve ona nasıl şekil verdiği tarih boyunca felsefenin cevap aramaya çalıştığı soruların başında gelmektedir. Her dönem kendi içerisinde özne kavramını yeniden ve en baştan inşa etmiş ve bunu yaparken de farklı yöntem ve metotlar denenerek özne her defasında farklı bir anlayış üzerine kurulmuştur. Bu tez çalışmasında 18. ve 20. yüzyıllar arasında yaşamış olan önemli felsefi düşünürlerin özne kavramına yaklaşımları kronolojik bir biçimde ele alınarak bu kavramın değişim ve gelişim süreci irdelenmeye çalışılmıştır. Sevim Burak, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı içerisinde kendisine özgün bir yer edinmiştir. Ancak yazdığı eserlerin anlaşılmaz olduğu eleştirisi ona ve eserlerine karşı önyargılı yaklaşılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bu tezde ortaya konulan özne kavramı ile Sevim Burak'ın eserlerinin anlaşılmazlığı ortadan kaldırılmaya çalışılmış ve farklı yönleri ele alınarak edebî yönü aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
What concept of subject represent on existence, how it comprises and gives shape to it is the leading questions wihch the pholosophytried to find an answer troughout the history. In every period, in the own existence, she built concept of subject again and from the beginning, subject was established on different understandings in each time by trying different methods and techniques. In this thesis, subject's and development period was tried to be examined by dealing with the important philosophy thinkers who lived in 18. and 20. Centuries, approaches to subject concept in a chronological way. Sevim Burak took a unique place in Republic Period Turkish literature. However, the criticism of her works incomprehensibility caused approaching her Works with prejudice. Therefore, in this thesis, Sevim Burak's Works incomprehensibility was tried to be eliminated and her literal side was tried to be enlightened by dealing with different sides.