Masajın kas hasarına etkisi
Effect of massage on muscle damage
  1. Tez No: 558279
  2. Yazar: EROL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SANİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Kas Hasarı, Masaj, Exercise, Massage, Muscle Damage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma profesyonel futbolculara ağırlık antrenmanı sonrası oluşan kas hasarında, masajın etkisini görmek ve elde edilen kan parametrelerin karşılaştırarak, masajın kas hasarına etkisinin olup olmadığının tespit araştırmak. Araştırma TFF Süper Ligi takımlarından Bursaspor kulübünün A takımında antrenmanlara düzenli çıkan, 2 ay içerisinde herhangi bir ameliyat geçirmemiş 19 futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Deneklerin biyolojik yaşları 21,73 ±0,7 yıl yaş ortalaması, 172,51 ±0,7 cm boy ortalaması ve 74,51±0,7 vücut ağırlık ortalamaları kg olarak belirlenmiştir.Çalışmaya, ağırlık antrenmanı yapılacak gün seçildi. Deneklere ilk hafta masaj uygulamadan; egzersiz öncesi, egzersiz sonrası, egzersizden 3 saat sonra, egzersizden 3 saat 30 dakika sonra, egzersizden 48 saat sonra ve egzersizden 72 saat sonra kan örnekleri alındı. 2 hafta sonra aynı program masajlı olarak; egzersiz öncesi, egzersiz sonrası, egzersizden 3 saat sonra kan örnekleri alındı. Ardından 30 dakika masaj uygulandı. Masaj bitimi tekrar kan örneği alındı. Sonra 48 saat ve 72 saat sonra kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinden AST (Aspartat Aminotransferaz), ALT (Alanin Aminotransferaz), CK (Kreatin Kinaz), LDH (Laktat Dehidrogenaz), UA (Ürik Asit) enzimleri laboratuvarda çalışıldı.İncelenen kan parametrelerinde mikro düzeyde kas hasarı meydana geldiği, egzersizin türünün ve boyutunun ise hasarın miktarında belirleyici olduğu anlaşılmıştır. Antrenman sonrası oluşan kas hasarının, antrenmandan 3 saat sonra yapılan 30 dakikalık masajla kas ağrısında azalma olduğu fakat kas hasarına bir etkisinin olmadığı bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study is made to figure out the effect of massage on muscle damage which appears after fitness training in professional football players and to search if massage has effect on muscle damage or not by comparing obtained blood parameters. The research was made on TFF Super League team Bursaspor first team's players who had been regularly training for 2 months without any surgery; a total of 19 players participated voluntarily. The average age of the subjects was 21,73 ± 0,7 year and the mean body weight was 172,51 ± 0,7 cm and the average body weight was 74,51 ± 0,7 kg. The day of eccentric training was chosen. The first week of massaging the subjects; blood was taken before exercise, after exercise, 3 hours after exercise, 3 hours 30 minutes after exercise, 48 hours after exercise and 72 hours after exercise. 2 weeks after the same program with massage; blood sample is taken before exercise, after exercise, and 3 hours after exercise. Then massage for 30 minutes. A blood sample is taken again at the end of the massage. Blood samples are taken after 48 hours and 72 hours. AST (Aspartate Aminotransferase), ALT (Alanine Aminotransferase), CK (Creatine Kinase), LDH (Lactate Dehydrogenase), UA (Uric Acid) enzymes are studied in the analysis. After analysing the blood parameters it had been understood that there is a micro level muscle damage and sort and intensity of the exercise was determining on this. Massage for 30 minutes 3 hours after training reduced muscle pain but didn't have any effect on muscle damage.