Mobil pazarlama uygulamalarının destinasyon seçimine etkileri (Marmaris ilçesi örneği)
The effect of the mobile marketing applications on choosing the destinations (Marmaris province case)
  1. Tez No: 558280
  2. Yazar: İSMAİL KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Turizm, Pazarlama, Mobil, İşletme, Destination Tourism, Marketing, Mobile, Business
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Teknolojide yaşanan gelişmeler her alanda olduğu gibi, pazarlama alanını ve toplumların, dolayısıyla müşteri yapısının da değişmesinde etkili olmaktadır. Mobil teknolojiler bir yandan daha etkili, daha hızlı müşteriye erişim yolunu sunmakta, bir yandan da müşterinin daha fazla sorgulayan, daha kısa sürede rakipler arasında kıyaslama yapma, değerlendirmeleri diğer müşteriler ile paylaşma gibi özelliklere sahip olmaktadır. Yapılan bu araştırmada, mobil pazarlama uygulamalarının kullanım sıklığı, kullanılan pazarlama uygulamalarının türü, içeriği ve kullanımla ilişkili bazı temel parametrelerin tüketicilerin destinasyon seçimleri üzerindeki etkilerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Araştırmada bu sayede, mobil pazarlamanın turizm ve destinasyon pazarlamadaki rolü üzerinden, genel olarak işletme yönetimindeki etkisine de değinilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada bu çerçevede, Albuz (2016) tarafından geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış olan“Destinasyon Marka İmajı Algısı Ölçeği”ve İşler vd (2014) tarafından geliştirilen“Online Tüketici Satın Alma Davranışları Ölçeği”ile demografik bilgi formundan oluşan bir anket formu kullanılarak, Muğla İli Marmaris ilçesini 2018 yılında ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler neticesinde online tüketici satın alma davranışı ve destinasyon seçiminin demografik özelliklere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı, web sitesine ilişkin özellikler ile fiyat ve ödeme faktörlerinin destinasyon seçimi üzerine etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As in all field, developments in technology have been effective in the change of both marketing and society and thus customer structure. Mobile technologies not only present a more effective and faster way to reach the customer but they also have some features like inquiring, making a comparison between the rivals and sharing the evaluations with other customers. In this survey, it is aimed to reveal the frequency usage of mobile marketing applications, the types, content and some of the basic parameters related with the usage of the marketing applications and the effects on the customers' choices for destination. Thus, in the study, it is also aimed to mention, by using the role of the mobile marketing in tourism and destination marketing, its general effects on business management. A survey which consists of both“ destination brand image perception scale”whose validity and reliability studied by Albuz 2016 and“online consumer purchase behavior scale”with an information form of demographic has been applied to the local and foreing tourists who visited Muğla city Marmaris province in 2018. The datas have been analysed by using an SPSS package programme. It has been found out that the online cosumer purchase behavior and the choice of destination differ meaningfully and statistically according to the demographic features, wesite features and price-payment factors have an effect on choosing the destination.