Radbruch formülünün siyasal iktidarla olan ilişkisi
The relationship between Radbruch's formula and political power
  1. Tez No: 558281
  2. Yazar: BÜŞRA BEYDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN ŞİŞMAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Gustav Radbruch, Radbruch formülü, siyasal iktidar, adalet, hukuki güvenlik, yargıç, Nasyonal Sosyalizm, Gustav Radbruch, Radbruch's Formula, political power, justice, legal certainty, judge, National Socialism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Gustav Radbruch 20. yüzyılın en önemli hukukçu ve filozoflarındandır. Günümüzde dahil sık sık tartışılan doğal hukuk ve hukuki pozitivizm arasındaki gerilimde orta bir yol seçerek alternatif bir çözüm önerisi sunmuştur. Bu tartışmayı içeren Radbruch formülünde ise özet olarak aşırı adaletsiz yasaların hukuk kılıfına sokularak geçerlilik kazanmasına yargıçların engel olması gerektiği açıklanmıştır. Radbruch, adalet ve hukuki güvenlik arasındaki gerilimde hiçbir zaman birini mutlak olarak yüceltip diğerini ise daimi olarak göz ardı etmemiştir. Radbruch'un yaşadığı dönemde Nazi rejiminin mevcut oluşu ve tahammül edilemez derecede adaletsiz yasaların çoğalması formülün ortaya çıkmasında önemli bir yere sahiptir. Formül ortaya çıkarken Nazi rejimden etkilendiği gibi formülün uygulanması ile engel olunması amaçlanan da haksızlık rejimlerinin adaletsiz yasalarıdır. Özellikle hukukun ideolojik bir aygıt olarak kullanılarak gayri meşru isteklerin hukuk kılıfına sokulması formülün kullanımını gerektirmektedir. Çalışmada Radbruch'u inceleyen diğer çalışmalardan farklı olarak hem oluşum hem de uygulama aşamasında formülün siyasal iktidarla ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Gustav Radbruch is one of the most important jurists and philosophers of the 20th century. He has presented an alternative solution proposal by choosing a medium path in the tension between natural law and legal positivism, which is frequently discussed even nowadays. The Radbruch formula, which contains this discussion, can been explained as a summary that the judges should be prevented from extreme injustice introducing as a law. Radbruch has never utterly elevated one of the value in the tensions between justice and legal certainty and permanently ignored the other one. The existence of the Nazi regime during the period of Radbruch lifetime and the proliferation of intolerably unfair laws has an important role in the emergence of the formula. As the formula influence by Nazi regime while it emerging, the aim of formula is to be prevented the unjust laws of the injustice regimes. In particular, the use of law as an ideological device requires the use of the formula to introduce illegitimate wishes in the legal framework. In this study, unlike other studies examining Radbruch, the relationship of the formula with political power has been examined in both the formation and the implementation phase.