Kollektives gedächtnis auf Zypern: Narrative, einflüsse, implikationen, generationeller wandel
Kıbrıs'taki kolektif hafıza: Anlatım, etkiler, kapsama, nesillerin değişimi
- Tez No: 558383
- Danışmanlar: DR. MALTE FUHRMANN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, KKTC, kolektif hafıza, anlatım, kimlik, Cyprus, TRNC, collective memory, narratives, identity Date: 18 July 2019
- Yıl: 2019
- Dil: Almanca
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
.“Kıbrıs'taki kolektif hafıza: anlatım, etkiler, kapsama, nesillerin değişimi”başlıklı bu yüksek lisans tezinde, Kıbrıs'ın kuzeyindeki ve güneyindeki kolektif hafıza analiz edilmiştir ve karşılaştırılmıştır. Tezin amacı, bir yandan kolektif hafızanın anlatımını ve oluşumunu ve diğer yandan bu tutumun Kıbrıslı Türklerin kimlikleri, tutumları ve davranışları üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu çalışmada Kıbrıslı Türklere ve nesiller içinde değişimin tanımlanıp tanımlanamayacağı sorusuna odaklanılmıştır. Bu çalışmanın metodik yaklaşımı başlangıçta karşılaştırmalı bir literatür analizini içerir. Bunun yani sıra altı Kıbrıslı Türk katılımcı ile kılavuz bazlı görüşme yapılmıştır. Bu görüşmelerin içeriği analiz edilerek, bu analiz doğrultusunda literatürden edinilen bilgilerin doğrulugu incelenmiştir ve bu soruya ilişkin yeni özellikler çözümlenmiştir. Yüksek lisans tezi üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, tarihsel çerçeveye giriş niteliğindedir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) son gelişmelerin yanı sıra, Kıbrıs'ın yakın tarihine ayrıntılı bir bakış açısı sunmştur. İkinci ve ana bölüm iki kısıma ayrılmıştır. İlk bölüm, kolektif hafızanın iletişimiyle ilgili açıklamalar ve iletişim biçimi ele alınmıştır. İkinci kısım, kolektif hafızanın Kıbrıs Yunan ve Kıbrıs Türk toplumu üzerindeki etkilerini açıklamıştır ve karşılaştırmıştır. Bu bölümün ikinci kısmı, Kıbrıslı Türklerin tarihi bilinci ve kimlikleri ayrıca adanın sorunlarına ve geleceğine yönelik tutumlarına öznel bir bakış açısı sunmştur. Bu yüksek lisans tezinin net bir sonucu olarak kolektif hafızanın Kıbrıslılar üzerinde hala büyük bir etkisi olduğu söylenebilir. Nüfusun büyük bir kısmının, diğer tarafa güvensizliğin yanı sıra tehdit ediliği hissini barındırdığı gözlemlenmiştir. Birçok Kıbrıslı Türkünde, Kıbrıs'ta yaşayan Türk kökenli insanlara karşı benzer duygularının olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bu araştırma kapsamında nesiller içerisinde çeşitli konulara yönelik tutumlarda değişiklikler gözlemlenmiştir. Bu konulara kimlik, tarihi ve düşman imgeleri ve anlaşmazlıkları çözme ile ilgili beklentiler dahildir. Sonuç olarak Kıbrıs sorununun yalnızca siyasi bir anlaşma ile çözülemeyeceği, akdeniz adasında sürdürülebilir bir barışın sağlanması için sivil bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğu yönünde gözlemlenmiştir. Kolektif hafıza bu tür bir anlaşma ile yakından bağlantılıdır. Bu da bu çalışmanın önemini vurgulamaktadır. Böyle bir sivil uzlaştırmanın başlangıcında, her iki tarafın da zamanla çelişkili anlatılardan uzaklaşması gerektiği açıktır. Yazar, Kıbrıslı Yunanlar üzerinde yoğunlaşarak benzer bir araştırma yapılması gerektiğini öne sürüyor. Yapılan vi araştırmanın sonuçları bu araştırma ile kıyaslanmalı ve en iyi ihtimalle bu çalışmanın bulguları ile pekiştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
.This master thesis entitled“Collective Memory in Cyprus: Narratives, Influences, Implications, Generational Change”analyses and compares the collective memory in the north and south of Cyprus. The aim of the thesis is to examine the narratives for and the formation of collective memory and, moreover, its influence on the Turkish and Greek Cypriots' identity, attitude and behaviour. In this study specific focus is put on the Turkish Cypriots and the question whether there is a shift in their collective memory within the generations. The methodical approach firstly comprised an interdisciplinary and comparative literature analysis. In the run up to this paper semi-structured interviews were conducted with six Turkish Cypriot participants. Through the analysis of these interviews previously gained propositions could be examined deductively. Furthermore, also new characteristics could be developed inductively. Summarising, the thesis is composed of three main parts. The first chapter is introductory and gives a rather detailed overview of the modern history of Cyprus as well as the recent developments in the Turkish Republic of North Cyprus (TRNC). The second and main chapter is subdivided into two parts. The first part deals with collective memories' narratives as well as the means of officially communicating those narratives. Subsequently, the effects of collective memory on the Greek and Turkish Cypriot community are being explained and compared. The second part of the chapter provides a subjective insight into the Turkish Cypriot perception of history and identity as well as their personal attitude towards the problematic nature and future of the island. The findings of the thesis demonstrate that collective memory still has a great influence on the Cypriot society on both sides of the divide. A high percentage of people distrust the respective other side and feel – at least to some extend – threatened by them. Moreover, an existential finding is the increase of similar feelings towards Turkish nationals living in Cyprus. Furthermore, certain shifts within the different generations of Turkish Cypriots regarding several aspects could be observed. Examples of these aspects would be identity, view of history, concept of the enemy and expectations concerning the conflict resolution. The results lead to a significant conclusion: the Cyprus question cannot only be solved with a political agreement. To achieve a substantial peace within the entire Cypriot community also a civic agreement is required. Closely connected to such a solution is the topic of collective memory – which again demonstrates the relevance of this thesis. It seems obvious that at the start of a civic agreement there must stand a gradual relativisation of the mere ambivalent narratives on both sides of the divide. Eventually, the author suggests that a similar research should be conducted x focussing on Greek Cypriots. Then comparing the findings to the ones in this thesis could lead to a gain in understanding and could therefore support conflict resolution.