Kemal Bilbaşar'ın romanlarında halk bilimi unsurları
Folklore elements in the novels of Kemal Bi̇lbaşar
- Tez No: 558384
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE İÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kemal Bilbaşar, toplumcu gerçekçilik, roman, halk, halk bilimi, Kemal Bilbaşar, social realism, novel, the people, folklore
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Toplumcu gerçekçi akımın temsilcilerinden olan Kemal Bilbaşar, Türk edebiyatının usta yazarlarından birisidir. Eserlerinde genellikle Anadolu halkının yaşantısını ve sorunlarını işleyen yazar, sade, açık ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Bu üslupla yazdığı eserleriyle toplumun hemen hemen her kesimine hitap etmiş ve böylece okuyucuyu bilinçlendirmeyi amaç edinmiştir. Hayatını Anadolu'nun farklı şehir ve yörelerinde geçiren Kemal Bilbaşar halkı ve halk kültürünü gözlemleme ve özümseme fırsatını bulmuştur. Eserlerinde halk yaşantısının bir parçası olarak halk bilimi unsurlarını ustalıkla kullanmış ve bu unsurlarla mensubu olduğu akımın gereklerini yerine getirmenin yanı sıra üslubunu zenginleştirmiştir. Kemal Bilbaşar'ın eserlerinde anonim halk nazmı ürünlerinden halk inançlarına uzanan yelpazede oldukça zengin bir halk bilimi malzemesi yer almaktadır. Yazarın bu malzemeleri eserlerinde ustalıkla kullanması onun halk bilimi alanındaki yetkinliğini ve bilgi birikimini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Kemal Bilbaşar, who is one of the representatives of the socialist realist movement, is one of the master writers of Turkish literature. The author, who generally dealt with the life and problems of the Anatolian people in his works, used a simple, clear, and understandable language. With his works written in this style, he addressed almost all segments of society; thus, he aimed to raise the awareness of the reader. Kemal Bilbaşar, who spent his life in different cities and regions of Anatolia, had the opportunity to observe and internalize the people and folk culture. He has skillfully used folklore elements as a part of folklife in his works; in addition to fulfilling the requirements of the current movement with these elements, he has enriched his style. Kemal Bilbaşar's works contain a very rich folklore material ranging from anonymous folk verse products to folk beliefs. The author's skillful use of these materials in his works demonstrates his competence and knowledge in the field of folk culture and science.