Âşık Aliboğlu hayatı ve şiirleri
Life and poetry of Asik Aliboğlu
  1. Tez No: 558385
  2. Yazar: EBRU YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE İÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık, âşık şiiri, âşık edebiyatı, Aliboğlu, Minstrel, minstrel poetry, minstrel literature, Aliboğlu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Köklü bir gelenek olan âşıklık, yüzyıllar boyu değişim göstererek devam etmiştir. Önceleri sazlarını ellerine alarak diyar diyar gezen âşıklar zamanla âşık derneklerine bağlı olarak sanatlarını icra eder hâle gelmişlerdir. Bu doğrultuda birçok âşık çağının gelişmelerine ayak uydurarak eser vermeye devam etmiştir. Bu çalışmada âşıklık geleneğini XX. yüzyılda devam ettiren âşıklardan olan Aliboğlu'nun hayatı, sanatı, âşıklık geleneği içerisindeki yeri, âşıklığının ve şiirlerinin farklı yönleri değerlendirilmiştir. Âşık Aliboğlu'nun köy enstitüsü mezunu olup yüksek öğrenim görmesi âşık şiirine ve âşıklığına farklı bir boyut kazandırmıştır. Şiirlerinde çoğunlukla eğitimci yönünü ön planda tutan Aliboğlu, geleneğin birçok özelliğini de bünyesinde barındırır. Şiirlerinde işlediği konularla toplumdaki herkesi bir gören, bulunduğu dönemin toplumsal sorunlarını eleştiren ve bu sorunlara çözümler sunan Aliboğlu, yalın bir dil kullanarak toplumun her kesimine hitap etmektedir. Ustası bulunmayan Aliboğlu'nun etkilendiği önemli şahsiyetler kendi gibi Altunhisarlı olan Âşık Tahirî ve Vahap Okay'dır. Âşık Aliboğlu bulunduğu dönemin imkânlarından yararlanarak şiirlerinin çoğunu Vahap Okay'ın çıkardığı Kolay İlan adlı gazeteye göndermiştir. Yapılan incelemelerle Aliboğlu'nun hem içerik hem de yapı bakımından değişikliğe uğrayarak devam eden âşıklık geleneğini XX. yüzyılda sürdürdüğü görülmüştür. Yaşanılan dönemin teknolojik gelişmeleriyle boyut değiştiren âşıklık geleneğine ayak uyduran Âşık Aliboğlu'nun çağının gerisinde kalmadığı aynı zamanda gelenekselliği de devam ettirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Minstrelsy, which is a long-established tradition, has continued showing variations for centuries. Minstrels previously travelling with their saz, then performed their art through minstrels' societies. Accordingly a lot of minstrels has continued to produce works by keeping pace with the developments of their eras. In this study, the life, art, influence in the tradition of minstrelsy, different aspects of minstrelsy and poetry of Aliboğlu who carried on the tradition of minstrelsy in the 20th century have been evaluated. Having graduated from the village institute, higher education of Asık Aliboğlu affected his minstrel poetry in different aspects. Aliboğlu, who prioritizes the educator aspect in his poems, incorporates many features of the tradition. Aliboğlu who treated each member of the society equally and who criticized and offered solutions to social matters of his era affected every layers of the society by using a plain language. Asık Aliboğlu who didn't have a mentorgot influenced by important figures such as Asık Tahiri and Vahap Okay from Altunhisar just like him. Asık Aliboğlu benefited from the opportunities of his time and sent many of his poems to Vahap Okay's Kolay İlan newspaper. Through the researches, it has been concluded that Aliboğlu maintained the tradition of minstrelsy which keeps going by changing in contextual and structural aspects in the 20th century. It has been concluded that Asık Aliboğlu, who kept up with the tradition of minstrelsy which changed its dimensions with the technological developments, did not remain behind its era and continued its traditionalism.