Soyut resim anlayışını oluşturan psikolojik koşullar
The psychological conditions in processing abstract art
  1. Tez No: 558491
  2. Yazar: ZEHRA SARĞIN GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDRET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut Resim, Sanatçı, Modernizm, Bilim, Felsefe, Abstract painting, Artist, Modernism, Science, Philosophy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Anlamın peşinde olan insan; sınırlı benliğini aşıp hayatı anlamlandırmak, yaşamın zorluklarını hafifletebilmek, duygu ve düşünceleri ile geleceğe yön vermek adına ereği özünde saklı bir oyun olarak sanat yapmaktadır. Sanat yapmanın kendisi ilham verici bir durum olup, insanın içsel bütünlüğünü koruyan en etkili yollardan biri sanattır ve bu yüzden insanlık sanattan vazgeçememektedir. Yüzyıllardır var olan resim sanatı da değişen zaman ve koşullarla form ve içerik açısından dönüşme uğramaktadır. 20. Yüzyıl sanatı da sanatın yolunu cesaretle bireyselliğe, düşünce ve duyguya götüren bir dönemdir. 19. Yüzyılda bilimde ve felsefi düşüncede etkili olan anti materyalist ve anti natüralist varlık anlayışı sanatta da etkisini gösterir. 20. Yüzyılda sanatın ve hayatın gerçeğini arayan modernizm deneysel sanatı destekleyerek pek çok yenilikçi akıma ev sahipliği yapmış ve bu akımların ortak duygusu ise soyut sanat olmuştur. Sanatçı soyut bir tutumla objeyi görünüşündeki tesadüfiliğinden kurtararak görünenin ötesindeki öze ulaşıp sığınılacak bir huzur noktası aramıştır. Soyut resmi ve soyut resim yapan sanatçıyı anlamaya çalışan bu tez, üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümde soyut resim tanımlanmış olup resimde soyuta varan tarihsel süreç incelenmiştir. İkinci bölümde yaratıcı cesarete sahip sanatçının yaratma ihtiyacı sorgulanmış, sanatçıyı soyut resim yapmaya iten içsel zorunluluğun altında yatan psikolojik sebepler araştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise; yaratıcılık kavramı ve yaratıcı insanı anlama üzerinde durulup, yaratıcılığı etkileyen faktörler irdelenirken nörologların, yaratıcılığın insan beyniyle olan ilişkisi ve psikolojik rahatsızlıkların yaratıcılık üzerindeki etkisi ile ilgili araştırmaları incelenmiştir. Bu çalışma ile insanın içsel bütünlüğünü koruyan sanat olgusu ve dolayısı ile sanatçı ve sanatçının sanat yapma ihtiyacı sanatsal, bilimsel ve felsefi alanda yapılan araştırmalarla, bütünsel bir bakış açısı ile ele alınmıştır. Soyut resim yapan sanatçıyı, soyuta götüren içsel zorunluluk anlamlandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The human who seeks meaning to make sense of living to exceed the limited self, to ease the hardship of life, to shape his future with own feelings and thoughts creates art as a play with essence within. Making art is an inspiring state and is one of the most effective ways of protecting the intrinsic integrity of the human hence the man can not give up making art. Centuries old pictorial art has had a transformation in terms of form and content as a result of changing time and circumstances. The art of the 20th century is the period that leads the path courageously to the individuality, to thoughts and feelings. The anti materialistic and anti naturalist approach of existence which are effective on scientific and philosophical thinking in the 19th century has also had an impact on art. Searching for the truth of art and life the 20th century modernism has hosted innovative art movements by assisting experimental art, and the collective context of these movements have been abstract art. The artist seeks to reach a point of tranquality through an abstract approach, by relieving the object from its apparent randomness and getting into the heart of the object beyond sight. This thesis attempts to understand the absract art and abstract artists consists of three parts. In the first part of the study the abstract art is defined and the historical process of the abstract painting is revealed. In the second part it investigates the needs of the courageous creative painter and the psychological reasons underlying the requirements pushing the painters to the creation process. Finally in the third part the emphasis is on finding out the concept of creativity and the creative person, investigating the factors that affect creativity. In order to do that the thesis looks at the researches conducted by neurologists, looking at possible connections between human brain and the creativity and the effects of the psychological diseases on creativity are also studied. In this thesis, the matter of art protecting the intrinsic integrity as well as the need of the artist to make art, are considered in a holistic view point looking at the artistic, scientific and philosophical studies on the topic. The intrinsic necessities leading the artist to make abstract art are interpreted.