Ahmadinejad Period Islamic Republic of Iran: Relations with Hezbollah
Ahmedinejad Dönemi İran İslam cumhuriyeti: Hizbullah ile ilişkiler
  1. Tez No: 558573
  2. Yazar: YILDIZ GÖZDE GÜRSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Hizbullah, İran, Ahmedinejad, Lübnan, Terrorism, Hezbollah, Iran, Ahmadinejad, Lebanon
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Lübnan'da ortaya çıkan Hizbullah örgütü, kurulduğu tarihten günümüze dek gelerek, Lübnan'da ve Ortadoğu'da önemli siyasi ve askeri aktör olmuştur. Bazı ülkeler tarafından“terörist”olarak değerlendirilen ve hem siyasi hem de askeri kanası olan Hizbullah örgütü, kuruluş ve büyüme aşamasında birtakım iç ve dış dinamiklerden etkilenmiştir. Örgütün yapısının ve etki gücünün daha iyi anlaşılması için, bu dinamiklerin tek tek incelenmesi gerekmektedir. Dış dinamikler açısından, Hizbullah hem kuruluş aşamasında hem de takip eden dönemde İran ile yoğun ilişkiler içerisinde olmuştur. Bu bağlamda, öncelikle iç ve dış dinamikler incelenecek, ardındansa örgütün ideolojik ve siyasi ortak paydası olan İran ilişkilerini özellikle Ahmadinejad döneminde (2005-2013) incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The Hezbollah organization, which emerged in Lebanon, has been an important political and military actor in Lebanon and the Middle East since its inception. The Hezbollah organization, which was considered“terrorist”by some countries as both political and military, was influenced by a number of internal and external dynamics in the organization and growth phase. For a better understanding of the structure and impact power of the organization, these dynamics must be examined individually. In terms of external dynamics, Hezbollah has been in intense relations with Iran in both the founding phase and the following period. In this context, primarily the internal and external dynamics will be examined, and the Iranian relations, which are the ideological and political common denominators of the Organization, will be examined especially during the Ahmadinejad period (2005-2013).