Türk İdari Yargılama Hukukunda ivedi yargılama usulü
The summary jurisdiction proceeding in Turkish Administrative Jurisdiction Law
  1. Tez No: 558598
  2. Yazar: MEHMET AKİF AKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR HASOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hak, Uyuşmazlık, Yargılama Usulü, İvedi Yargılama Usulü, Hak Arama Özgürlüğü, Makul Süre, Adil Yargılanma Hakkı, Rights, Dispute, Jurisdiction of Procedure, Summary Proceedings, Freedom to Claim Rights, Reasonable Time, Right to Fair Trial
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda 18.06.2014 tarihli ve 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la köklü değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden birisi de 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinde, özel bir yargılama usulü olarak düzenlenen ivedi yargılama usulüdür. Hukukumuzda öngörülen bu yeni yargılama usulü ile birlikte artık idari yargıda uygulanan tek tip yargılama usulü sona ermiştir. Dolayısıyla bu düzenleme ile birlikte ivedi yargılama usulüne tabi olan uyuşmazlıklar, genel yargılama usulünden farklı şekilde öngörülen usul kuralları dahilinde çözüme kavuşturulacaktır. İvedi yargılama usulü, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda öngörülen belirli konulardaki davalar için uygulanacak şekilde ve genel yargılama usulüne göre daha hızlı işleyen bir yargılama usulü niteliğinde düzenlenmiştir. İvedi yargılama usulündeki temel amacın ise belirli nitelikteki uyuşmazlıklar için yargılama sürecinin hızlandırılması olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Türk İdari Yargılama mevzuatında öngörülen ve ivedi yargılama usulü başlığıyla düzenlenen bu yargılama usulü ile ilgili olarak kapsamlı bir inceleme yapılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the Administrative Procedure Act Code No. 2577, fundamental amendments have been made with the Amendment to the Law No. 6545 dated 18.06.2014 the Turkish Penal Code and Some Laws. One of these changes is the summary proceeding as a special procedure in Article 20/A of Law No. 2577. With this new judicial procedure foreseen in our law, the uniform procedure for administrative jurisdiction is now over. Accordingly, the disputes subject to the summary proceeding shall be settled in accordance with the rules of procedure laid down differently from the general procedure. The summary proceeding for adjudication is regulated in the Administrative Jurisdiction Procedure Code no. 2577 as a procedure that will be applied in a way to be applied for certain cases and in a faster manner according to the general procedure.The main aim of the summary proceeding for adjudication is to accelerate the adjudication process for certain types of disputes. In this study, a comprehensive examination will be made regarding this judicial procedure, which is envisaged in our law and which is organized under the heading of an summary proceeding for adjudication.