Ortodontistlerin tedavi öncesinde, süresince ve sonrasında meydana gelen beyaz nokta lezyonlarına ilişkin tutumlarının araştırılması
A survey of orthodontists on prevention and treatment of white spot lesions development before, during and after orthodontic treatment
  1. Tez No: 558865
  2. Yazar: GAMZE ÖNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN EVREN ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz nokta lezyonları, ortodontist, ortodontik tedavi, oral hijyen, demineralizasyon, White spot lesions, orthodontist, orthodontic treatment, oray hygiene, demineralization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, sabit ortodontik tedavi öncesinde, süresince ve sonrasında görülen beyaz nokta lezyonlarının önlenmesi ve tedavisinde ortodontistlerin yaklaşımını anket çalışması ile değerlendirmektir.Anket çalışması Türk Ortodonti Derneği'ne kayıtlı öğretim üyesi, ortodonti uzmanı, uzmanlık ve doktora öğrencilerinden oluşan toplam 1744 dernek üyesine elektronik posta yoluyla iletilmiş, 355 kişi (%20,3) tarafından yanıtlanmıştır. Ortodontistlerin %92,3'ü ortodontik tedavi öncesinde beyaz nokta lezyonları ile ilgili bilgi verdiğini, %53,3'ü ise lezyonları önlemek için temel bir protokole sahip olmadıklarını bildirmişlerdir. Tedavi öncesinde, ortodontistlerin sadece %23,1'i DMFT skorunu ve %59,5'i çürük risk grubunu belirlediklerini bildirmişlerdir. Lezyonların teşhisinde en sık görsel yöntem, ayna-sond ile muayene ve radyografik yöntem kullanıldığı tespit edilmiştir. Ortodontik tedavi öncesinde oral hijyen talimatı (%94,1), ebeveynlere oral sağlık durumu hakkında bilgi (%93,4) ve beslenme ile ilgili tavsiye verilmesinin (%73,4), manuel diş fırçası önerilmesinin (%80,1) en fazla tercih edilen uygulamalar olduğu bulgulanmıştır. Ortodontik tedavi süresince ara yüz fırçasının (%82,3), manuel diş fırçasının (%79,7), elektrikli diş fırçasının (%45,4), diş ipi (%39,1) ve ağız duşunun (%34,7) değişen oranlarda önerildiği tespit edilmiştir. Tedavi süresince kazein fosfopeptit amorf kalsiyum fosfat (%38,6), ksilitol (%41,1) ve probiyotiklerin (%41,1) kullanımı önerilirken, klorheksidin (%31,7) ve %0,05'lik NaF içeren gargara (%70,3) tavsiye edilmiştir. Ortodontik tedavi sonrasında beyazlatma (%23,6), rezin infiltrasyon (%17,7) ve mikroabrazyon (%16,2) yöntemlerinin uygulandığı tespit edilmiştir. Öğretim üyeleri ortodontik tedavi öncesinde ve süresince koruyucu önlemleri daha fazla uygulamaktadırlar. Ortodontistlerin %93,7'si ortodontik tedavi öncesinde, süresince ve sonrasında beyaz nokta lezyonlarının önlenmesi ve tedavisi için, kanıta dayalı güncel bilgilerden oluşturulan bir klinik rehbere ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the knowledge of orthodontists on the prevention and treatment of white spot lesions before, during and after orthodontic treatment. An electronic survey was distributed to 1744 active Turkish Orthodontic Society members, which consists of academic members, orthodontists and postgraduate orthodontics program students. A total of 355 active members responded to the survey with a 20.3% of response rate. 92.3% of the orthodontists stated that they give information about white spot lesions but a basic practice protocol was missing for 53.3% of the orthodontists before the start of orthodontic treatment. It was reported that only 23.1% of the orthodontists determine DMFT scores and 59.5% of them perform caries risk assessment. The most used methods among orthodontists to diagnose white spot lesions were visual inspection and radiographic techniques. The most preferred applications were to give oral hygiene instructions (94.1%), to inform parents about oral hygiene situation (93.4%), to give recommendations about nutrition (73.4%) and manuel tooth brushing (80.1%). It was determined that during the treatment interdental (82.3%), manuel (79.7%) and powered toothbrushes (45.4%), dental floss (39.1%) and waterpik (34.7%) were recommended at varying rates. Casein phosphopeptide amorphous calcium phosphate (38.6%), xylitol chewing gum (41.1%) and probiotics (31.7%) were also recommended. 70.3% of the ortodontists recommend to rinse with 0.05% NaF mouth rinse while 31.7% of them to rinse with chlorhexidine mouth rinse. It was determined that after orthodontic treatment tooth bleaching (23.6%), resin infiltration (17.7%) and microabrasion (16.2%) techniques were used for the treatment of white spot lesions.Preventive measures before and during orthodontic treatment were used mostly by academic members. 93.7% of the orthodontists considered that it is necessary to develop an evidence based clinical practice guideline to prevent and treat white spot lesions before, during and after orthodontic treatment.