Enderûn-ı Hümâyûn hazinesi Tahrir Defteri (1760) (İnceleme-metin)
- Tez No: 558906
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞİMŞİRGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Enderûn-ı Hümâyûn Hazinesi, Enderûn-ı Hümâyûn Treasure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 668
Özet
Bu çalışmada, 1174/1760 tarihinde Sultân III. Mustafa'nın emri ile Enderûn-ı Hümayûn hazinesinde yapılan sayım neticesinde kaydı tutulmuş eşyalar ve bu eşyaların hazineden çıkış tarihleri, çıkış maksatları incelenmiştir. Ayrıca 1174/1760 ve 1175/1761 tarihlerinde her ay Enderûn Hazinesine irâd olarak giren ve masraf yolu ile hazineden çıkan nakdîn incelemesi yapılmıştır. Defterde yer alan eşyalar çok çeşitli olup hazinedeki eşyaların muhteviyatı, eşyalardaki süslemeler, ve genel olarak saray kültürü hakkında bilgi verirken aynı zamanda hazineye gelir olan kalemler hakkında da bilgiler içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Treasury at the Enderûn-as a result of the afflicted and the record of this stuff treasure departure dates, output intentions at 1174/1760 of Sultân III. Mustafa's couriers on the orders. Also 1174/1760 and 1175/1761 in as irâd and expense every month Enderûn Treasury via Treasury nakdîn from mining. The book is about a wide variants of items contained in the Treasury study generally gives information about the Culture of Palace, Treasury revenue while also contains information about the incomes.