Alevi- Bektaşi klasiklerinin din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programındaki inanç ve ibadet konularına göre incelenmesi
Investigation of Alevi-Bektashi classics according to faith and worship subjects in primary school religious culture and moral education curriculum
  1. Tez No: 558905
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED FATİH TURANALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Religious education, Religious Culture and Ethics Course, curriculum, Alawism, program development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (İDKAB) Ders müfredatına göre inanç ve ibadet konularının Alevilerce kabul gören temel kaynaklarda (Alevi Bektaşi Klasiklerinde)ne derece yer aldığını ortaya koyarak Alevi kültürü ile yetişen öğrencileri kendi geçmiş değerleriyle buluşturmaktır. Araştırmamızın birinci bölümünde, Kavramsal Çerçevede Alevilik ve Alevilikle ilgili temel kavramlar açıklandıktan sonra İDKAB Öğretim Programı inanç ve ibadet konuları tanıtılmış, Kuramsal Çerçevede ise İDKAB Öğretim Programı ve bu ünitelerin kazanımları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Alevi Bektaşi Klasiklerinde İDKAB dersi inanç ve ibadet konularının ne derece yer verildiği literatür tarama yöntemi ve nitel araştırma tekniğiyle ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda İDKAB öğretim programının inanç ve ibadet konularının Alevilerce kabul gören bu klasiklerde yer aldığına rastlanılmıştır. Bu durum da bizlere İDKAB öğretim programı inanç ve ibadet konularının Alevi kültürü ile yetişmiş öğrencilerin dini yaşantılarıyla uyumlu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to bring together the students, who are grown Alevist culture, with their past values by revealing to what extent of the belief and the worship issues, that are included in Religious Culture and Moral Knowledge in Primary Education (RCMKPE) lesson, exist in basic resources ( Alevist –Bektashi Classics) which are agreed by Alevists. In the first part of the research, after basic concepts related to Alawism are explained as a cognitive framework, the belief and the worship issues of RCMKPE Programme are introduced and, then as a hypothetic framework, information about the acqusition RCMKPE Programme is supplied. In the second part, what extent of the belief and the worship issues of RCMKPE lesson in Alevist-Bektashi Classics, is objected with the method of literature scanning and the technique of qualitative search. As the result of the research, it has been seen that the belief and the worship of RCMKPE programme are included in these classics that are agreed by Alevists. This case has shown us that, the belief and the worship issues of RCMKPE programme are coherent with the religious lives of students, who are grown in Alevist culture.