Hububat ürünlerinin satış ve pazarlama sürecinde karşılaşılan sorunlar
Problems encountered in the sales and marketing process of cereals
  1. Tez No: 558964
  2. Yazar: MEHMET BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SELİM SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hububat, Satış, Pazarlama, Tekirdağ, Cereals, Sale, Marketing, Tekirdağ
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı Hububat üretimi yapan çiftçilerin ne tür satış ve pazarlama sorunları yaşadıklarını tespit etmektir. Bu araştırmanın bir diğer amacı ise nitel ve nicel analizlerle ortaya çıkan mevcut sorunlara yönelik olası pratik çözümleri ve çiftçilerin beklentilerini ilgililerin dikkatlerine sunmaktır. Bu çalışma tarama modeli tipinde olup; keşifsel bir özellik taşımaktadır. Araştırmanın evrenini Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesindeki Çiftçi Kayıt Sistemine üye olan çiftçiler oluşturmaktadır. Nitel veri toplamada Yargısal örnekleme, nicel veri toplamada Kolayda örnekleme ve Kota örnekleme yöntemleri uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmış mülakat formu ile anket formu kullanılmıştır. 19 kişi ile mülakat yapılmıştır. Toplanan geçerli anket sayısı ise 363'dür. Katılımcıların en önemli maliyetleri sırasıyla mazot, gübre ve tohumdur. İşçilik ve nakliye giderleri yükselmektedir. Çiftçilerin satışta en önemli sorunları devlet tarafından ton başına açıklanan rakamın yetersiz olması ve tüccarın hububatı ucuza almasıdır. Çiftçiler ürünlerini en çok TMO, Kooperatifler ve tüccar vasıtası ile satmaktadırlar. Hububat üreticileri hasat sonrası mahsüllerini bekletmeden değerinin altında satmak zorunda kalmaktadırlar. Üreticiler depolarda böceklenme ve havalandırma sorunu ile ambalaj ve saklama konusunda da sorun yaşamaktadırlar. Çiftçiler yıllar geçtikçe tecrübelendikçe yıllık ortalama elde ettikleri hasılat miktarı da artmaktadır. Hububat fiyatlarında rekabet yoktur. Peşin ve vadeli alımlar arasında bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine what kind of sales and marketing problems farmers have in cereal production. Another aim of this research is to present expectations of the farmers and the possible practical solutions to the existing problems arising from qualitative and quantitative analyzes to the attention of those concerned. This study is of the scanning model type; it has an exploratory character. The population of the research consists of farmers who are members of Farmer Registration System in Süleymanpaşa district of Tekirdağ. Semi-structured interview form and questionnaire were used as data collection tools.19 people were interviewed and the number of valid questionnaire was 363. Quota sampling and convenience sampling method were used for quantitative data collection and Judgemental sampling was used for quantitative data collection. The most important costs of the participants are diesel fuel, fertilizer and seed. Labor and transportation costs are rising. The most important problem of farmers in sales is the insufficiency of the figures announced per ton by the state. Another one is that the merchant buys the grains cheaply. Farmers sell their products mostly through TMO, Cooperatives and merchants. Cereal producers have to sell their post-harvest crops below their value without waiting. Producers are also experiencing problems with insects and ventilation in warehouses, as well as packaging and storage. Over the years, as farmers experience, the average annual amount of revenue they receive increases. There is no competition in cereal prices. There is no difference between cash and credit sale.