Samiha Ayverdi'nin eserlerinde eğitim meseleleri
Education issues in Samiha Ayverdi's works
  1. Tez No: 559036
  2. Yazar: TUĞÇE MEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA UĞURCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sâmiha Ayverdi, eğitim, millî kültür, millî îman, maarif, talim, terbiye, kültür, medeniyet, tezli roman, Samiha Ayverdi, education, national culture, national faith, system of education, instruction, nurture, culture, civilisation, thesis novel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsanlığın varoluşundan bu yana temel bir mesele olan eğitim, yüzyıllar boyunca önemini sürdürmüş ve sürdürmektedir. Kültür ve gelenekle şekillenerek zamana ve coğrafyaya bağlı olarak değişen eğitim sistemleri Türk toplumunda da gerek şifahi kültürle gerek İslamiyet ile birlikte başlayan ve resmî denilebilecek eğitim sistemiyle asırlar boyunca değişerek ve gelişerek, içinde bulunduğu devrin ihtiyaçlarına bağlı olarak varlığını sürdürmüştür. Sosyal ve içtimai alanda değişimin en çok hissedildiği devirlerde yaşayan Sâmiha Ayverdi, modernleşmeyle birlikte mânâdan ziyade maddeye ağırlık veren bir anlayış içinde edebî ve fikrî eserleriyle madde-mânâ birliğine değinmiş, Müslüman-Türk bilincinin adım adım inkırazını önlemeye çalışmış, gelecek nesillere bir şeyler söylemeyi ve bırakmayı şiar edinmiştir ki bu meselelerin başında eğitim gelir. Ayverdi, eğitimin temelinde insanı görür. Denebilir ki, onun eğitim anlayışı parçadan bütüne doğru, tümevarım hâlinde dalgalanarak teşekkül eder. Bireyin eğitiminden yola çıkarak toplumu ve nesilleri mayalamayı esas alır. Bu eğitim sürecinin yapıtaşını ise aile ve şifahi kültür eğitimi, sanat eğitimi, tarih bilinci ve eğitimi, dil bilinci ve eğitimi, mânevî eğitim ve gönül eğitimi şeklinde sıralamak mümkündür. Sâmiha Ayverdi, muhatabının seviyesine uygun olarak mektuplarında, romanlarında, hâtırâtında ve fikrî yazılarında eğitim meselelerine değinmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the inception of social life among humans, education has been and still is an issue that holds critical importance. In accordance with the time period of its existence and the geography of its origins, educational methods that has been shaped by culture and tradition among Turkish people, be it through oral tradition or the introduction of Islam, has sustained itself to this day. In a period where fluctuations in the social spheres were at its most frequent level, and in a system that, through modernization, values more highly the material rather than the spiritual, SamihaAyverdi, with her literary and intellectual works, has touched on the subject of material-spiritual unity, and witnessed the downfall of Muslim-Turk collective consciousness, which led her to develop a sense of responsibility to leave something of her intellect behind that would educate the next generation, and as such, out of all of her concerns, education took central place. Ayverdi considered the individual as the cornerstone in her approach to education. It can be said that her understanding of education reaches its conclusions on a case by case basis and is inductive in method. By way of educating the individual, it aims to aid in the betterment of the society as a whole. It would not be unfair to rank the courses of this educational process by measure of their importance. Oral culture and parental education, art education, history, language awareness, spiritual education and“nurture of moral”respectively. SamihaAyverdi dealt with the subject of education in her letters, novels, memoirs and essays using appropriate level of language with regard to her readers.