İkinci yeni şiirinde kent algısı
Urban perception in the second new poetry
- Tez No: 559037
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kent, kentleşme, modernleşme, mimari, İkinci Yeni Şiiri, Cemal Süreya, İlhan Berk, Ece Ayhan, Turgut Uyar, Edip Cansever, Sezai Karakoç, City, urbanization, modernization, architecture, Second New Poetry, Cemal Süreya, İlhan Berk, Ece Ayhan, Turgut Uyar, Edip Cansever, Sezai Karakoç
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Göçebe/kır hayatından yerleşik/kent hayatına geçiş, birçok insani olgunun ve mekânsal çehrenin dönüşümüne neden olur. Modernleşme sürecinin sonucu olarak modern zamanların öne çıkan yerleşim alanlarından olan kent, içinde barındırdığı kişilerin dünyayı algılamalarında da önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle kişilerin yaşadıkları mekânla/kentle dünyayı anlamlandırmaları arasında karşılıklı bir ilişkiden söz edilebilir. Türk şiir tarihinde önemli bir yeri olan İkinci Yeni şiir hareketi, 1950'li yıllarda Garip akımına tepki olarak doğar. Şiir anlayışlarıyla hem kendilerinden önceki hem de kendilerinden sonraki kuşakları etkileyen İkinci Yeniciler, Türk şiirinde önemli değişiklikler yaparak şiirin mevcut alanını genişletirler. Bu hareket içerisinde yer alan şairlerin eserlerinde 'kent' , bir yaşam alanı olarak sıklıkla ele alınan konulardandır. İkinci Yeni şiirinin genelinde 'kent', kişilerin ve her türlü insani değerin tüketim nesnesi haline dönüştürüldüğü bir kargaşa ortamıdır. Hepsi kentli olan ve kişilikleri modern kent ortamında şekillenen bu şairler, şiirlerinde de kente ait hususları kendi kişiliklerinden ve dünya görüşlerinden hareketle dile getirirler. Bu çalışmada İkinci Yeni şairlerinin kente bakış açıları dikkate alınarak kent algılarının şiirlerindeki yansımaları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The transition from nomadic / rural to settled / urban life leads to the transformation of many human concepts and spatial environments. As a result of the modernization process, the city, where is one of the prominent settlements of modern times, has an significant effect on the people's perspective of the world. World reason, it can be claimed that there is a correlation between the place where people live in and their perspective about the world. The Second New (İkinci Yeni) poetry movement, which has an important effect in the history of Turkish poetry, was born in 1950s as a reaction to the strange movement. Second News (İkinci Yeniciler), which have affected both the previous and the next generations with their understanding of the poetry, have made important changes in the Turkish poetry and expand the existing domain of poetry. In the world of the poets who took part in this movement, one of the subjects that are frequently addressed is 'the city' as a living space. Throughout the Second New (İkinci Yeni) Poetry, 'the city' is considered as a chaotic place where people and all kinds of human values are transformed into objects of consumption. All Second New (İkinci Yeni) poets are urbanite and their personalities are shaped in a modern urban environment. Thus their poems include issues about the city and their poems are based on their personalities and world views. In this study, how Second New (İkinci Yeni) poet's perspective about the city has affected their poems will be examined with considering their perspective of the city.