Ortaöğretim öğrencilerinin dindarlık düzeyleri ve ahlaki çözülme eğilimleri
High school stundent's religionness level and moral disengagement tendencies
  1. Tez No: 559097
  2. Yazar: RABİA ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Ahlaki Çözülme, Eğilim, Religiosity, Moral Disengagement, Tendency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırmanın amacı ortaöğretim öğrencilerinde dindarlık ile ahlaki çözülme eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Dindarlık ile ahlaki çözülme arasındaki ilişkiyi incelemek için Konya il merkezinde yer alan dört faklı okul türünde öğrenim gören sınıf ve yaş aralıkları farklı olan 364 öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırmada karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeli kullanılarak veriler öğrencilere kişisel bilgi formu, İslami dindarlık ölçeği ve ahlaki çözülme ölçeği uygulanarak elde edilmiştir. Araştırma yapılırken öğrencilerin dindarlığına ve ahlaki özelliklerine etki eden unsurlar bağımsız değişkenler yoluyla ankete eklenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Analizlerde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem T Testi ve F testi analizleri kullanılmıştır. Sonuç olarak ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerde ahlaki çözülme düzeyi ile dindarlık eğilimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İlişkinin yönüne bakıldığında ise dindarlık ölçeğinin alt boyutlarında yüksek puanlar alan öğrencilerin yüksek ahlaki çözülme eğilimi sergiledikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relation between high-school students' religiosity and moral disengagement tendencies. The data has been collected to examine the relation between the religiosity and moral disengagement from 364 students that are at different ages and grades in four different school types in central Konya. Correlational survey model has been used and the data has been gathered via applying personal information from Islamic religiosity scale and moral disengagement scale. During the survey the factors that affect students' religiosity and morality are added to the questionnaire via independent variables. The collected data has been analyzed by SPSS 22.0 program descriptive statistics, unpaired T test and F tests have been used in the analysis. As a result a significant relation between moral disengagement level and religiosity tendency has been found among high-school students. When the direction of the relation is considered, it is seen that the studets who got high grades in the subdimensions of resligiosity scale also displayed a high level of moral disengagement.