Toplumsallaşma sürecinde özel güvenlik mesleği ve bu mesleğin uygulayıcılarına yönelik tutumların oluşumunda iletişimin rolü: Kocaeli Üniversitesi örneği
Private security in socialization process and the role of communication for attitudes against in this job workers: Sample of Kocaeli University
  1. Tez No: 559096
  2. Yazar: CEYHUN ULUCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKIN DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Administration, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Özel Güvenlik, İletişim, Etkili İletişim Kocaeli Üniversitesi, Security, Private Security, Communication, Effective Communication, Kocaeli University
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Güvenlik, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde de yer verilen önemli bir insani gereksinimdir. Geçmişten günümüze yaşanan tarihsel sosyolojik süreçte güvenlik devlet tarafından sağlanan bir hizmet gibi görülse de özellikle nüfusun artması, ekonomik gelişmeler ile birlikte kişisel/özel girişimlerle de sağlanan bir hizmet haline gelmiştir. Bu noktada kişilerin, kurumların veya eşyaların güvenliğini sağlayan meslek kolu olarak özel güvenlik hizmetleri karşımıza çıkmaktadır. Bu hizmetlerden ihtiyaç duyulması halinde kamu kurumları da faydalanabilmektedir. Bu kurumların başında da sahip oldukları popülasyon ile üniversiteler yer almaktadır. Odağında insan ile etkileşim/ilişki olan özel güvenlik mesleğinin uygulayıcılarının bu noktada etkili iletişim becerilerine sahip olması gerekmektedir. Etkili iletişim ile birçok sorunun daha baş göstermeden önüne geçilmesi mümkünken iletişimde yapılacak en ufak hata bile çok ağır olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu bağlamda iletişimsel bir perspektiften, özel güvenlik mesleğinin uygulayıcıları olan özel güvenlik personellerinin mesleğe yönelik algısı ve iletişime yönelik yaklaşımlarını ortaya koyabilmek amacıyla Kocaeli Üniversitesi Koruma ve Güvenlik Şube Müdürlüğü Biriminde çalışan 20 katılımcı ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Örnekleme dahil edilen 20 kişi, en kapsamlı veriyi verme ihtimalleri göz önüne alınmış ve bu kişiler amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. 15 Nisan 2019 - 15 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen görüşmede katılımcılara toplamda 6 ayrı bölümden oluşan 38 adet soru yöneltilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, özel güvenlik görevlisinin bireylerle etkili bir iletişim kurabilmesi için; diksiyonu düzgün olması ve hitap becerisine sahip olması, empati kurabilmesi, kendine güveni olması, mesleki bilgilere sahip olması, ikna kabiliyeti olması, kişisel gelişimini tamamlamış olması, sakin bir tavra sahip olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca hali hazırdaki müfredatta yer alan özel güvenlik eğitimlerinin yetersiz olduğu ve iletişim derslerinin saatlerinin eksik olduğu da ulaşılan diğer sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Security is an important human need, which is also included in Maslow's hierarchy of needs. Even though security has been seen as a service provided by the state in the historical sociological process from past to present, especially the increase in the population has become a service provided by personal / private initiatives along with economic developments. At this point, private security services emerge as the professional branch that provides security of individuals, institutions or goods. Public institutions can also benefit from these services if needed. At the beginning of these institutions, universities are in the population with their population. The practitioners of the private security profession, which is the focus / interaction with the human, should have effective communication skills at this point. While effective communication can prevent many problems before they begin, even the slightest error in communication can have very serious negative consequences. In this context, an in-depth interview was conducted with 20 participants working in the Department of Protection and Security Department of Kocaeli University in order to reveal the perception and communication approaches of private security personnel, who are the practitioners of private security profession, from a communicative perspective. The 20 people included in the sampling were determined by purposeful sampling method considering the possibility of giving the most comprehensive data. During the meeting, which was held between 15 April 2019 and 15 May 2019, the participants were asked 38 questions in total consisting of 6 different sections. According to the results of the research, in order for the private security officer to communicate effectively with individuals; diction should be smooth and have the ability to address, empathy, self-confidence, professional knowledge, persuasion ability, completed personal development, should have a calm attitude. In addition, the lack of private security trainings in the current curriculum and the lack of hours of communication lessons are among other results.