Behavior of lightly confined reinforced concrete frames during earthquakes
Az sargılı betonarme çerçevelerin deprem esnasındaki davranışları
- Tez No: 559118
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eğilme deformasyonu, Donatı sıyrılması, Kesme deformasyonu, SAP2000, Kesme göçmesi, Deprem, Flexural deformation, Reinforcement slip, Shear deformation, SAP2000, Shear failure, Earthquake
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Betonarme yapıların deprem esnasında göçmesinin temel sebebi, daha önceki çalışmalarda da ortaya konulduğu gibi, düşey yönde çökme ile sonuçlanan, yapı elemanlarındaki düşey yük taşıma kapasitelerinin tükenmesidir. Özellikle, deprem kuvveti dikkate alınmadan tasarlanan yapılarda karşılaşılır. Kolonların ve kolon kiriş birleşim bölgelerinin göçmesi, betonarme çerçevelerde en sık rastlanan yıkılma sebebidir. Çerçevenin (kolon ve kiriş bakımından) düşey yükleri taşımayı sürdürebilme kapasitesi, çerçeve sistemin düşey yükleri komşu yapı elemanlara iletebilmesine ve komşu elemanların da gelen ilave yükleri taşıyabilmesine bağlıdır. Bu çalışmada, geniş etriye aralıklı betonarme çerçeve sistemin modellenmesinde SAP2000 programı kullanılmıştır. Ayrıca, bu çerçeve sisteminin yanal yükler etkisi altında şekil değiştirmesi de yine SAP2000 programında modellenmiştir. Bir kolonun yanal şekil değiştirmeleri üç bölümden oluşur: bunlar eğilme, sıyrılma ve kesme deformasyonlarıdır. Eğilme deformasyonları moment eğrilik analizleriyle modellenmiştir. Sıyrılma ve kesme deformasyonlarının modellenmesinde ise, literatürde yer alan teorik modeller kullanılmıştır. Her bir deformasyon şekli için, SAP2000 programında plastik mafsal modeli tanımlanarak ve çerçeve elemanlarına bu plastik mafsallar yerleştirilerek, beklenen deformasyonların monotonik davranışları modellenmiştir. Betonarme çerçeve model için 3 Mart 1985 tarihli Şili depremi ivme kaydı 0.3625, 4.06 ve 5.8 ile çarpılarak oluşturulan yeni ivme kayıtları SAP2000 programı kullanılarak zaman tanım alanında doğrusal olmayan analizler yapılmııştır. Analiz sonuçları ile deneysel sonuçlar kat kesme kuvvetleri, göreli kat ötelemeleri ve en büyük düğüm yer değiştirmeleri bakımından karşılaştırılmıştır. SAP2000 modelinin verdiği sonuçların, deneysel sonuçlarla uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The essential cause of reinforced concrete building failure during earthquakes as presented in previous studies is the failure of vertical load carrying capacity in building elements which finally produce vertical collapse, especially in buildings which are designed with non-seismic reinforcement. Columns, beam-column joints failure is the most common cause of collapse in reinforced concrete frames. The capacity of the frame (column and beam) to continue to support vertical loads depend on both the ability of the framing system to transfer vertical loads to neighboring elements and the ability of the neighboring elements to support the extra load. In this study, the SAP2000 program was used for modeling the reinforced concrete frame model with widely-spaced transverse reinforcement. Lateral deformation behavior of a reinforced concrete column exposed to lateral load was modeled by SAP2000. The lateral deformations in a column consist of three parts: these are flexural deformation, slip deformation and shear deformation. Flexural deformations are modeled with moment curvature analysis. Existing theoretical models in the literature have been used for modeling slip deformation and shear deformation. For each of these deformations, monotonic responses were modeled with the SAP2000 program by modeling plastic hinges model and applying plastic hinges to the frame model. The reinforced concrete frame model is subjected to acceleration time history of the Chile earthquake (March 3, 1985) with amplitude scaling factor of 0.3625, 4.06 and 5.8. SAP2000 model results were compared with experimental results in terms of story shear, story drift ratios and maximum joint displacement. As a result, SAP2000 model results have a good agreement with experimental results.