Preeklampside trombosit aktive edici faktör asetil hidrolaz, paraoksonaz, myeloperoksidaz ile serum amiloid a düzeylerinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi
Determination of platelet activating factor acetylhydrolase, paraoxonase, myeloperoxidase, and serum amyloid a levels in preeclampsia and examination of their relationship
- Tez No: 559253
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Biochemistry, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, HDL, Trombosit Aktive Edici Faktör Asetil Hidrolaz, Paraoksonaz, Myeloperoksidaz, Serum Amiloid A doldurulacaktır, Preeclampsia, HDL, Platelet Activating Factor Acetylhydrolase, Paraoxonase, Myeloperoxidase, Serum Amyloid A
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Preeklamside lipid profili ile SAA, MDA, MPO, PAF-AH, Apo A-1 ve PON1 gibi çeşitli oksidan-antioksidan parametrelerin düzeyini ve hastalıkla ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 43 sağlıklı gebe ve 43 preeklampsili gebe dahil edilmiştir. PON1, PAF-AH ve MPO aktiviteleri ile MDA düzeyleri spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. SAA ve Apo A-1 düzeyleri ticari kit kullanırak ELISA yöntemiyle belirlendi. Bulgular: Preeklampsili ve kontrol grubu gebeler arasında demografik veriler açısından anlamlı bir fark yoktu. Preeklamptik grupta serum TK (p0,05). Kontrol grubunda; SAA ile PAF-AH düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyon bulundu (r=-0,399, p=0,008). Preeklampsili grupta; MPO ile PAF-AH düzeyleri arasında negatif yönde (r=-0,304, p=0,048), SAA ile MPO düzeyleri arasında ise pozitif yönde anlamlı bir korelasyon bulundu (r=0,316, p=0,039). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinin final modeli sonuçlarına göre preeklampsi görülme ihtimali SAA'sı yüksek olanlarda 1,116 kat daha yüksek bulundu (%95GA: 1.058-1.177). Sonuç: Bulgularımıza göre preeklampside artmış SAA düzeyi, azalmış PON1 ve PAF-AH aktivitesi sistemik inflamasyon ve oksidatif stresin göstergesi olabilir. Sistemik inflamasyon sonucu HDL antioksidan özelliklerini yitirerek disfonksiyonel HDL'ye dönüşebilir. Preeklampside inflamasyonun HDL ve ilişkili enzimlerde meydana getirdiği etkilerin saptanması preeklampsi patogenezinde önemli bir bilgi birikimi oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relation between the lipid profile and the level of various antioxidants-oxidant parameters like SAA, MDA, MPO, PAF-AH and PON1 and preeclampsia. Material and Method: Blood specimens were collected from 43 pregnant women diagnosed as preeclampsia and 43 pregnant women without any medical history which constitue the control group. PON1, PAF-AH and MPO activities and MDA levels were measured spectrophotometrically. SAA and Apo A-1 levels were measured by ELISA. Results: TC (p0,05). In the control group;There was a significant negative correlation between SAA and PAF-AH levels (r=-0.399, p=0.008).In the group with preeclampsia;There was a significant negative correlation between MPO and PAF-AH levels (r=-0,304, p=0,048), and a positive correlation between SAA and MPO levels (r=0,316, p=0,039).In multivariate analysis, high SAA levels associated with preeclampsia, with risk rate for preeclampsia of 1.116, confidence interval (95%,Cl:1.058-1.177). Conclusion: In conclusion, increased SAA levels and decreased PON1, PAF-AH activities seem to reflect systemic inflammation and oxidative stress in preeclampsia.Detection of the effects of inflammation on HDL and related enzymes in preeclampsia will provide important information on the pathogenesis of preeclampsia.