Ürgüp Keşlik Manastırı belgeleme çalışmaları ve koruma önerileri
Documentati̇on studies and protection proposals for Ürgüp Keşlik Monastery
  1. Tez No: 559292
  2. Yazar: NAZİFE SOYBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA KADERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kapadokya, typikon, Keşlik Manastırı, mimari koruma, Cappadocia, typikon, Keşlik Monastery, architecture conservation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 404
Özet
Kapadokya volkanik kayalık dokuları ile eşsiz doğal topografyaya ve bu coğrafya üzerinde M.Ö. 8000'li yıllara kadar uzanan medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Çeşitli toplulukların, devletlerin, dinlerin varlık gösterdiği bölge M.S. 70' li yıllardan itibaren Hristiyan inananlara da yaşam alanı olmuştur. Uzunca bir süre saklanarak ibadet eden Hristiyan topluluklar, IV. yy.' dan itibaren haç yolları üzerinde bulunan büyük kiliseler ve manastırlar inşa ederek Kapadokya'yı Hristiyanlığın önemli bir din merkezine dönüştürmüşlerdir. VI.- VII. yy.' larda gelişen manastırcılık, XII. yy.' da en etkin dönemini yaşamış, XIII. yy.' dan itibaren zayıflamış, XV. yy.' da Kapadokya bölgesindeki varlığını yitirmiştir. Bu süreç içerisinde bölgede çok sayıda manastırlar inşa edilmişlerdir. Teze konu olan Keşlik Manastırı, Ürgüp İlçesi'nin 15 km, yakınlarında bulunan Cemil Köyü'nün 1,5 km güneyinde, kayalık bir vadi tabanında yer almaktadır. Bu çalışmada bulunduğu coğrafya ile VI. yy.' dan itibaren etkileşim içerisinde olduğu ön görülen, her geçen gün vandalizm ve zamanın yıpratıcı etkisine maruz kalan, Keşlik Manastırı'nın günümüzdeki durumunun belgelenerek koruma önerisinin hazırlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan çalışma yedi bölümden oluşturulmuş; konunun nesnel bir şekilde değerlendirilebilmesi için bağlamından uzaklaşmadan, yapının içinde bulunduğu coğrafyanın konumu, Hristiyan dini ve manastır tipolojisinin gelişimi, yapıların tarihsel süreçteki yeri incelenmiştir. Sonuç olarak yapılan bütün analiz, belgeleme, araştırma çalışmalarıyla birlikte hazırlanan proje ile Keşlik Manastırı koruma önerisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cappadocia is a unique and natural topography with volcanic rocky textures and this region has been home to civilizations dating back to 8000 BC. The region where various communities, states, and religions existed was a place of life for the Christian believers from the AD 70s. Christian communities, who have been worshiping for a long time, built Cappadocia as an important center of religion for Christianity by building large churches and monasteries on the crossroads starting from the 4th century. The monastery, which developed in the 6th-7th century, lived its most effective period in the 12th century; During this process, many monasteries were built in the region. Keşlik Monastery, which is the subject of this thesis, is located on a rocky valley floor, 1.5 km south of Cemil Village, 15 km from Ürgüp District. The aim of this study is to prepare the proposal for conservation by documenting the current situation of Keşlik Monastery which is exposed to the effects of vandalism and time. The study prepared in this context consists of seven chapters; the position of the geography, the development of Christian religious and monastery typology, the place of the structures in the historical process were examined. As a result, the project was prepared with all the analysis, documentation, research studies and protection proposal of Keşlik Monastery.