Self & peer assessment in EFL writing classes
Yabancı dil olarak İngilice yazı yazma derslerinde öz ve akran değerlendirmesi
  1. Tez No: 559351
  2. Yazar: VEDAT KIZIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öz değerlendirme, akran değerlendirme, yabancı dil olarak İngilizce yazı yazma, Self-assessment, peer assessment, EFL writing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada yabancı dil olarak İngilizce yazı yazma derslerinde öz ve akran değerlendirmesinin öğretmenler ve öğrenciler açısından faydaları araştırılmıştır. Ek olarak, öğrencinin kendi verdiği, akranın verdiği ve bir uzmanın verdiği notlar arasındaki bağıntı incelenmiştir. Bu bağlamda, 7 hafta boyunca bir vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık programında okuyan B1 seviyesindeki 17 katılımcı incelendi. İlk olarak öğrenciler bir yönerge kullanarak yazı nasıl değerlendirilir konusunda bilgilendirilip eğitildi. Daha sonra, öğrencilerden her hafta yazı yazdıktan sonra, ilk üç hafta bir paragraf ve sonraki dört hafta bir deneme, öz ve akran değerlendirme formlarını kullanarak önce kendi yazdıklarını değerlendirip notlandırmaları daha sonra da arkadaşlarından birinin yazdıklarını değerlendirip notladırmaları istendi. Daha sonra, sınıfın öğretmeni ve başka bir öğretmen de kağıtları değerlendirip notlandırdı. İki farklı öğretmen tarafından verilen bu notların ortalamaları alınarak uzman notu oluşturuldu. Ayrıca, öğrencilerin yazı yazma derslerinde kendi güçlü ve zayıf yönlerini ne derece saptayabildikleri, kısa sınavlarda kullanılan değerlendirme ölçütlerini anlayıp anlayamadıkları, ve öğretmenlerinden aldıkları geri bildirimleri ne ölçüde anlayabildiklerini incelemek adına araştırmanın başlangıcında bir anket yapıldı. Katılımcıların fikirlerini değiştirip değiştirmediğini görmek amacıyla aynı anket çalışmanın son günü tekrar yapıldı. Bir de öğrencilerin öz ve akran değerlendirme süreçlerine dair ilk izlenimlerini görmek amacıyla çalışmanın üçüncü haftası öğrencilerle yüz yüze görüşme yapıldı. Bir süre öz ve akran değerlendirme etkinliklerine katıldıktan sonra öğrencilerin fikirlerinin değişip değişmediğini saptamak adına aynı görüşme çalışmanın sonunda tekrarlandı. Çalışmanın sonuçlarına göre öğrenciler yönergeleri kavrayabilmeleri dahil zamanla ve alıştırma yaparak değerlendirme performanslarını arttırdı, akranlarına yazdıklarına dair faydalı geri bildirimlerde bulundu, öğretmenlerinden gelen geri bildirimleri daha kolay anladı, ve de birbirleri ile etkileşerek derslere daha çok katıldı. Not verme hususunda ise öğrencilerin kendilerine ve akranlarına verdikleri notların yedi denemeden sadece ikisinde uzman notu ile eşleşmesi sonucunda öğrencilerin kendi ve akranlarının kağıtlarını öğretmenleri kadar doğru notlandıramadıkları görüldü.
Özet (Çeviri)
This study investigated the benefits of self and peer assessment in EFL writing classes at university for both students and teachers. Besides, it examined the correlation between self, peer and expert given marks for students writings. To this end, 17 B1-level participants who study in English preparatory programme at a foundation university were examined for 7 weeks. First, the students were informed and trained as to how to assess a writing using a rubric. Then, each week after students composed a writing, a paragraph for the first three weeks and an essay for the remaining four weeks, they were asked to assess and mark first their own writing then one of their friends' writing by using self and peer assessment forms. After the students, the teacher and a co-teacher also assessed and marked the papers. The average of the marks given by two different teachers were calculated creating the expert mark. All given marks were noted each week to be compared at the end of the study. In addition, a questionnaire was conducted at the beginning of the study to investigate whether the students could identify their own strengths and weaknesses in writing, whether they could make sense of the criteria that are used for writing quizzes, and whether they made sense of the feedback given by the teachers for their writings. The same questionnaire was conducted again on the last day of the research to check whether the participants changed their opinions. Moreover, students were interviewed twice, once in the 3rd week and once in the last week, for the study. The first interview was planned to capture the early impressions of the students regarding self and peer assessment procedures. The students were interviewed again in the last week with the same questions to check whether they changed their opinions after being involved in self and peer assessment activities for a while. The results suggested that the students improved their assessment performance including their understanding of rubrics over time by practice, they offered quality feedback to each other regarding their writings, they understood teacher feedback more easily, and they participated in the lessons more by interacting with one another. As for marking, self and peer given marks were correlated to the expert given marks only twice out of seven suggesting the students could not mark their own and their peers' writings as correctly as their teachers.