Hellen toplumunda yaratılış kavramı
The creation concept in hellen society
  1. Tez No: 559367
  2. Yazar: MEHMET BELTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PALAZ ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Felsefe, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratılış, kozmogoni, mitoloji, felsefe, Creation, cosmogony, mythology, philosophy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Her medeniyetin kendine ait bir yaratılış mitolojisi mevcuttur. İnsan, doğası gereği dünya üzerindeki varlığını açıklamak ister. Hellen toplumu da farklı değildir. Hellen toplumuna ait en eski kozmogonik hikaye meşhur ozan Hesiodos'a aittir. Hesiodos, Theogonia'sında evrenin oluşumunu tanrılar üzerinden açıklamaktadır. Hesiodos harici de kozmogoniler Hellen toplumunda mevcuttur. Bu theogonilerin ortak özellikleri hepsinin, evrenin başlangıcından önce var olan bir takım kozmik ilkelere dayanmasıdır. Bunu dışında bu kozmogoniler arasında benzer motifler görmek mümkündür. İnsanın yaratılışı hususu da, Hellen toplumunda yaratılış kavramının anlaşılabilmesi için önemli bir noktadır. Hesiodos'a göre insanlar Zeus tarafından farklı soylar şeklinde yaratılmıştur. Orfizim'de insan Zeus'un oğlu Dionysos'un etini yiyen Titanlar'ın küllerinden doğmuştur. İnsanlar'ın Prometheus tarafından yaratıldığını öne süren mitolojiler de karşımıza çıkmaktadır. Yartılış konusu, Hellen felsefinde de önemli bir yere sahip olmakla birlikte felsefenin doğuşunda da direkt olarak etkili olmuştur. İlk Hellen filozofları olan, Miletoslu doğa filozofları varlığın ve yaratılışın kaynağı üzerinde düşünmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
Every civilization has its own creation mythology. Humanity wants to explain their existence on earth. There is a no diffrence for Hellen society. The oldest cosmogonic story of the Hellen society, belongs to the famous poet, named by Hesiodos. Hesiodos explains the formation of the universe through the gods in Theogonia. Cosmogonies exist in the Hellenic society outside Hesiodos. The common features of these stories are that they all rely on a set of cosmic principles that existed before the beginning of the universe. Apart from this, it is possible to see similar motifs among these cosmogones. The creation of humans is a important point to understanding the concept of creation in Hellenic society. According to Hesiod, people were created by Zeus in different lineages. In Orfism, the human was born from the ashes of the Titans, who ate the flesh of Dionysus, son of Zeus. There are also mythologies suggest that humans were created by Prometheus. The subject of creation has an important place in the ancient Hellenic philosophy, it has been directly influential in the birth of philosophy. The first Hellenic philosophers from Miletos, philosophers of nature, thought about the source of existence and creation.