Woman as victimized or victimizer? : Analysing female characters' experience in Atwood's 'Penelopiad', Le Guin's 'Lavinia', and George's 'Helen of Troy'
Kadın kurban eden mi yoksa edilen midir? Kadın karakterlerin tecrübelerinin Atwood'un Penelopiad, Guin's Lavinia ve George'un Helen of Troy kitabında analiz edilmesi
  1. Tez No: 635793
  2. Yazar: ELİF PAKALPAKÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CATHERINE MACMILLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mitoloji, yeniden yazma, kadınların yazımı, kadınların cinselliği, metalaştırma, kurban, kurban eden, toplumsal cinsiyet, feminizm, ataerkillik, mythology, rewriting, women's writing, subjectivity, women's sexuality, commodification, victimizer, victimized, gender, sex, feminism, patriarchy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez, kadın bakış açısıyla ataerkil sistemde kadınların hayatta kalma hikayelerini ve toplumdaki cinsiyet eşitsizliklerini, kadınların cinselliklerinin tanımını metalaşmış bir nesne olarak odaklanarak ve kadınların erkek egemen toplumda nasıl hem kurban eden ve edilen rolleri oynadığını üç klasik destansı mitlerin yeniden yazma/yorumlama metoduyla açıklamaktadır. Birinci kısım, Homeros'un Odyssey destanındaki Penelope'yi ve Penelope'nin on iki isimsiz kadın hizmetçisi Margaret Atwood'un kısa romanı Penelopiad kitabında kahraman yapılarak onların bakış açısıyla yeniden keşfetmektedir. Özellikle hem Penelope'nin hem de on iki hizmetçinin kurban edilmesi ve metalaştırılması aynı zamanda, aralarındaki işlevsiz kız kardeşlik incelenir. İkinci kısım Vergil'in destanı Aeneas'ın epik kahramanının eşi Lavinia, Le Guin'in yeniden yazmasıyla Lavinia'nın hem yaratıcısı hem de destanın şairi olan Vergil ile kitabın kahramanlığını paylaştığı Lavinia romanına odaklanır. Bilhassa, Lavinia ve annesi arasındaki düşmanca ilişki kurban edilme bağlamında ve bunun yanı sıra Lavinia'nın evlilik hayatı ve annelik tecrübesi incelenir. Margaret George'un Helen of Troy romanı Homeros'un Ilyada destanının yeniden yorumlanması üçüncü bölümde analiz edilir. Bu kısımda özellikle Helen'in kurban ve kurban eden ikili rolü tartışılır. Helen'in tecrübeleri metalaştırılma bağlamında araştırılır. Buna ek olarak, ataerkil sistemde cinsel ve psikolojik açıdan kurban edilen Truvalı kadınlar da aynı şekilde incelenir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines three rewritings of the classical epics from a female perspective, by analysing their stories of survival in the patriarchal system and of gender inequalities, with a focus on depictions of women's sexuality as a commodified object and on how women play the roles both of victim and victimizer in a male dominated society. The first chapter explores Margaret Atwood's The Penelopiad, a rewriting of Homer's Odyssey from the perspective of Penelope and her twelve nameless maidens, who are the protagonists of the novella. Notably, the commodification and victimization of both Penelope and her maidens, and the dysfunctional sisterhood between them are explored. The second chapter focuses on Ursula K. Le Guin's Lavinia, a rewriting of Vergil's Aeneid from the perspective of Aeneas' wife Lavinia, who shares her narrative power with Vergil, the poet and her creator. In particular, the hostile relationship between Lavinia and her mother is examined in the context of victimization, along with her married life and her experience of motherhood. Margaret George's Helen of Troy, a rewriting of Homer's Iliad, is analyzed in the third chapter; in particular, Helen's double role as victim and victimizer is discussed, while her experiences are explored from the perspective of commodification, as are those of the Trojan women, who victimized sexually and psychologically in the patriarchal system.