Antik Yunan toplumunda evlilik ve evlilik ritüelleri
Marriage and marriage rituals in Ancient Greek society
- Tez No: 589444
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÜRETEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Düğün, Ritüel, Marriage, Wedding, Ritual
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Doğum, düğün ve ölüm, insan hayatının geçiş dönemindeki üç önemli aşamadır. Evlilik ve beraberinde gelen ritüeller silsilesi ise düğünün yapılmasındaki temel amacı oluşturur. Toplumlar bu geçiş aşamasına oldukça önem verir ve yaptığı ritüellerle katılımcılar tarafından evlilik resmileşir. Antik Hellen toplumu da evliliğe giden yolda bulunduğu coğrafi koşulları, kültürel yapısı ve inançları doğrultusunda pek çok ritüel gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada Antik Hellen toplumunda kadın ve erkeğin toplumdaki cinsel kimlikleri incelenerek yapılan evlilik ve ritüellerin nasıl ve neden gerçekleştiği, önemi, amacı, içeriği, kadın-erkek ve aile ilişkileri hakkında antik kaynaklar, modern kaynaklar ve arkeolojik materyallerin ışığında bilgi edinilmiştir. Evliliğin oluşmasındaki pek çok etken ele alınarak, toplumdaki cinsel rollerin, devletin ve düşünürlerinin bakış açıları ele alınarak incelenmiştir. Antik Hellen toplumu ataerkil toplum yapısına sahip olduğundan dolayı edinilen bilgilerin çoğu erkek yönlü bir anlatıma sahiptir. Bu durum, toplumun kadına bakış açısı tarafından eksik kaldığını göstermektedir. Gerçekleştirilen ritüeller kadın merkezli erkek egemenliğiyle yürütülmüştür. Antik Hellen toplumunda eksik kalan kadının rolü ve önemi açığa çıkarılarak her iki cinsin arasındaki etkileşim incelenmiş ve hayatlarındaki ikinci önemli geçiş dönemi olan evlilik ile uğradıkları değişim anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Births, weddings and deaths are the three important transition phases of human life. Marriage and the rituals that come with it create the main purpose of the wedding. Societies attach great importance to this transition phase and with the rituals the marriage is formalized by the participants. Ancient Hellenic society also performed many rituals in line with the geographical conditions, cultural structure and beliefs on the way to marriage. In this study, by analyzing the gender roles in the Antic Hellenic society through modern and ancient sources and archeological materials information was obtained about how and why marriages and its rituals occurred, their importance, purpose, context and the male-female and family relationships. Taking many factors about the formation of marriage into consideration, the perspectives of gender roles in the society, the state and its philosophers were investigated. Since ancient Hellenic society had a patriarchal structure, the information obtained has a male-oriented narrative. This shows that the society is incomplete by women's perspective. The rituals performed were conducted with female-centered male dominance. The role and importance of the missing women in ancient Hellenic society was revealed, theinteraction between both sexes was examined and the change they experienced with marriage which is the second important transition phase in a person's life was told.